„Таймлайнс стор” (Timelines.store) е новото издателство, което ни зарадва с комично-философската детска поредица „Заек и Мечка” от Джулиън Гоф и Джим Фийлд. Ако някой се е чудил откъде се е взело името на издателството, то третата книга с неговото лого идеално пасва на названието! Пригответе се за „Хроники” – пътуване през историята от нов тип. Голяма, тежка, масивна и високоинформативна книга – тези определения обикновено са достатъчна, за да накарат децата да пуфтят и да въртят очи с досада. Или направо да избягат. Е, не и в този случай! „Хроники” е пленително пътешествие от Големия взрив, та чак до наши дни, поднесено с много артистичност, стил и хумор от художника Петер Хус.

48421871_263403807662872_3571626045222158336_n

Петер Хус не си поплюва. Когато е решил да направи илюстрована историческа хроника, той е започнал от самото Начало (точно така, онова, с главно „Н”). Продължил е през зараждането на живота в океаните, с всевъзможните едноклетъчни, трилобити и амонити, преминава през възхода и залеза на динозаврите, живота на далечните ни предци, заобиколени от мамути и саблезъби тигри, първите селища, разцъфването на цивилизацията в древна Месопотамия, античните култури в Гърция, Египет и Рим, животът на келтите, хуните… Започвате да схващате картинката, нали?

hroniki-pytuvane-prez-istoriata-oshte-snimki-na-tazi-kniga

Е, детето също започва да схваща! Точно с помощта на картинките. За да придобиеш пълна обща представа не винаги са нужни хиляди думи, снимки с разширени анотации и обяснителни бележки под линия. А в ранна възраст те дори могат имат обратен ефект и да насадят у децата неохота към научното. Петер Хус доказва, че понякога ни стигат и „книжките с картинки”.

48422005_263403867662866_397656303083716608_o

Какво откриваме на страниците на „Хротики”? Забавни композиции, пълни с привидно карикатурни фигурки и пиктограми и доста малко наброй съпътстващи думички. Защото това не е тематична енциклопедия, въпреки, че спокойно може да я наредите до енциклопедиите в семейната си библиотека.

hroniki-pytuvane-prez-istoriata-oshte-snimki-na-tazi-kniga-2

„Хроники” е един свръхсинтезиран графичен обзор на цялата позната история! И ако се вгледате внимателно, ще осъзнаете, че нито един детайл не е попаднал на страниците случайно, и нищо там не е просто плод на авторовото въображение, а образна интерпретация на знанието ни за даден период.

48368477_2153752774690725_4951538027416518656_o

От плоските чела на размахващите копия и бухалки неандерталци до накичените с безопасни игли пионери на пънк-рока, от татуираните дупета на келтските войни до графитите на Банкси! Всички забавни подробности са част живота, събитията, културата и атмосферата на съответната епоха. А Петер Хус ги е уловил с невероятна точност, съставяйки един вибриращ от живот комиксов образ, който прави възприемането на цялата информация тъделичкащо забавен процес!

hroniki-pytuvane-prez-istoriata-oshte-snimki-na-tazi-kniga-1

Напук на схващането, че лесносмилаемата информация не струва, „Хроники” доказва как една „детска книжка с картинки” всъщност може да има по-голяма стойност от сух учебник по история. Това е книга, която провокира любопитство, насърчава вглеждане и изследване от страна на децата, и не само че ще разшири общата им култура, но твърде вероятно е да провокира и по-нататъшно и по-задълбочено четене.

Ненко Генов

Timelines.store във Facebook: https://www.facebook.com/timelines.store/

Представяне на книгата по БНТ: https://www.bnt.bg/bg/a/kak-se-preszdava-istoriyata-za-detsa-i-koy-r-pravilniyat-podkhod

Представяне на книгата в БНР: http://bnr.bg/post/101047195/vizualno-patuvane-prez-istoriata-ot-golemia-vzriv-do-promenite-v-klimata

hroniki-peter-hus-30

2 thoughts on “„Хроники“ от Петер Хус

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s