Рик Риърдън е най-големият феномен в съвременната детска литература от Дж. К. Роулинг насам. Поредицата за Пърси Джаксън вдъхна нов живот на старогръцките легенди, а последвалите нови серии представиха на днешните деца митологията на Древен Египет, както и пантеона от богове и герои от фолклора на северните народи. Но дори и Рик Риърдън не е в състояние да проучи в детайл митовете и преданията на всички световни култури и да ги вплете във вълнуващи приключения за младото поколение. Досущ както собствените си герои, той също е почувствал нуждата от верни съюзници. В края на 2016 от голямото издателство „Disney-Hyperion” обявяват нов импринт – „Рик Риърдън представя”. Замисълът е следният: Рик Риърдън ще се превърне в своеобразен куратор на истории и ще представи на легионите си от верни фенове нови, но заслужаващи внимание млади автори, които също ще вплетат митологията на собствените си народи и култури в своите младежки романи. Първата книга от амбициозното начинание става факт през март 2018, като съвсем скоро след това тя се появи и на български от изд. „Изток-Запад”. Това е „Ару Шах и краят на Времето” – книга първа от квартета за Пандавите, вплела в сюжета си редица мотиви от индийската митология. Автор е чаровната Рошани Чокши, която е едва на 27, но вече има зад гърба си няколко хитови романа, плюс номинации за наградите „Локус” и „Небюла”. А художник на уникалната корица на родното издание е ненадминатият Борис Стоилов.

aru-shah-i-krayat-na-vremeto-roman-za-pandavite-kniga-1-30

„Случвало ли ви се е да четете книга и да си помислите: „Ех, как ми се иска аз да я бях написал!?“ За мен Ару Шах и краят на Времето е една от тези книги. В нея има всичко, което обичам: хумор, екшън, страхотни герои и разбира се, невероятна митология! Ако не сте запознати с индийската митология – леле, тогава ви предстои истински празник!” – Рик Риърдън

39863552

Ару Шах е едно от различните хлапета. А както знаем, да не се вписваш може да бъде тежко, особено пък ако животът ти и без това не е от най-леките. От време на време й се случва да преиначи истината, да си поизмисли това-онова, но и вие сигурно щяхте да го направите, ако бяхте в нейното положение.

43691079

Ару живее заедно с майка си. В музей. Точно така. Съквартирантите на семейство Шах са експонати, представящи индийското изкуство и култура, но надувките от класа на Ару не само, че не се впечатляват от такива неща, но дори и ги взимат на подбив. В опит да впечатли съучениците си и да блесне като готино хлапе, Ару има глупостта да запали запалва прокълнатата Лампа на Бхарата. Обикновено тия неща просто се наричат така, нали? „Безценното еди-какво-си от някъде си”, „прокълнатото нещо на незнам си кой”…

43573106

Съучениците на Ару едва ли са вярвали, че сред вехториите в индийския музей може да има НАИСТИНА прокълната лампа, но… Ето, че запалвайки я Ару освобождава древен демон, благодарение на когото майка й и децата от класа се оказват в капан – замръзнали във времето. Тогава ненадейно се появява говорещ гълъб, който светва нашата героиня по някои въпроси. Индийските богове са съвсем реални, а Лампа на Бхарата може да бъде запалена единствено от Пандавите – петима древни братя, воюващи помежду си. Гълъбът не пропуска да изтъкне с известен песимизъм, че Ару е първото момиче, което се е явило като олицетворение на Пандава, и вече е успяла да забърка истинска митологична каша, която трябва да бъде оправена в най-скоро време или ще се случат камара немислими и ужасни неща. Предстоят пътуване в света на индийските митове и легенди и много шеметни събития!

43533876

Преводът на Валентина Рашева-Джейвънс е плавен и четивен, а корицата на Борис Стоилов говори сама за себе си! Много ми харесва, че от „Изток-Запад” са решили да конкурират вида западните издания, при това така успешно.

„Ару Шах и краят на Времето” е всичко, което очаквах и още повече. Прекрасно балансирано приключение, в което не са забравени нито драмата, нито хумора, нито екшъна, а още по-малко пък – магията. Героите са симпатични, обиквате ги бързо и се привързвате към тях по начина, по който сте били съпричастни към всичко, което се случва на Хари Потър, Бастиян Балтазар Букс или децата от семейство Певънс. Историята на Рошани Чокши определено успя да ме плени, и съм убеден, че ше се хареса и на децата. Нямам търпение да прочета продължението!

Книголет

Още за книгата тук: http://iztok-zapad.eu/books/book/2235

Прочетете откъс: http://iztok-zapad.eu/uploads/materials/Pages_from_1-AruShah.pdf

Рошани Чокши е американска писателка, автор на младежки романи (young adult). Тя е бестселъров автор на „Ню Йорк Таймс“ с цели три книги, сред които и „Ару Шах и краят на Времето“ . Работата й е номинирана за наградите „Локус“ и „Небюла“, а книгите й се появяват в няколко списъка с най-добри книги на годината. Чокши живее в Джорджия, САЩ, но има индийски и филипински корени.

 

Вашият коментар