Джудит Парк е европейска художничка с южнокорейски корени, творяща комикси в стила на японската манга. Пуритните сред манга феновете веднага ще ме поправят, че правилният термин в случая е Manhwa, но да не изпадаме в чак такива подробности 😉 Общо четири тома, написани и нарисувани от Парк са издадени у нас от “Гея Либрис” и те до един са пълни с красив черно-бял арт и се четат “отзад напред” и “от дясно наляво”.

Заглавията на комиксите са съответно “Лук$”, “Любовен квадрат”, “Любовен квадрат плюс” и “Дистопия”, като аз съм чел само първите две от посочените четири заглавия и днес ще ви споделя впечатленията си от тях.

Capture.PNG

“Лук$”Cкарлeт e млада, на 18, ужаcнo краcива и жecтoкo бoгата! C чeрната cи крeдитна карта мoжe да cи пoзвoли лукcoзeн живoт, за кoйтo други мoгат cамo да мeчтаят. Eдин дeн oбачe някoй пъxва в чантата ѝ cтранна, малка фигурка и уж щаcтливият ѝ живoт запoчва да ce разпада. Лукcoзнoтo мoмичe тръгва да търcи иcтинcкoтo щаcтиe…

Capture.PNG

Това е кратко, джобно томче, чийто формат и брой страици са по-малки от тези на обичайните манга издания. Книжката започва (или свършва, зависи от гледната точка) с един голям “СТОП!” и пояснение за лаиците как всъщност се очаква да четем манга комикси, а след това имаме кратко представяне на художничката и някои основни термини (манга, аниме, мангака и чиби). Историята е доста праволинейна – главната героиня Скарлет е дразнеща, богаташка щерка, абсолютно антипатична, повърхностна, превзета и арогантна глезла, без каквито и да било наченки да се поправи.

Capture

По време на поредното безсмислено пръскане на пари в мола тя се сблъсква с продавачка на талисмани, и при все, че Скарлет твърдо отказва да си купи такива екзотични боклуци, продавачката подхвърля незабелязано едно талисманче в торбата й с покупки. Вечерта Скарлет има странен и отрезвяващ сън, малко а-ла Скрудж в “Коледна песен” на Дикенс, и ще се събуди нов човек, отворила очите и сърцето си за истински важните неща в живота.

Capture.PNG

“Любовен квадрат” – Йoшитaкa изoбщo нe paзбиpa мoмичeтaтa и тoвa гo пpитecнявa. Hoвият му cъучeник Ягaтe e cъвceм paзличeн. Moмичeтaтa му ce лeпят кaтo мухи нa мeд. Йoшитaкa мoли Ягaтe зa cъвeт и тoй му пoмaгa. Eдин oт члeнoвeтe нa жуpитo в училищния кoнкуpc пo кpacoтa ce paзбoлявa и Ягaтe взeмa нoвия cи пpиятeл нa мяcтoтo му. Бъpкoтиятa зaпoчвa, кoгaтo мoмичeтo нa мeчтитe му излизa нa cцeнaтa…

1339880822kvadrat201

И бъркотията продължава все повече и повече, когато Ягате си признава пред Йошитака, че е гей и че ако на Йо така и така не му върви с жените може би е време да пробва нещо различно. Училището, в което учат е повече от смахнато, явно е напълно ОК да се устройват конкурси за красота, в които ученичките се разкарват по подиума в дрешки, които са всичко друго само не и благоприлични, съдиите са момчета от горните класове, а наградата е… 6700 долара и договор за манекенка. Героите до един яко ги тресат хормоните, самият Йошитака започва като загорял гимназист, определящ гледането на порно за свое хоби, а в главата му са само гърди и дупета… По някое време в цялата тая хормонално-сюжетна неразбория каца и знойната чуждестранна ученичка, на обмен от Бразилия, и първа приятелка на възлюбената на Йошитака. Схващате картинката. Ето ви го любовният квадрат. Изданието е със стандартните размери на манга томче и дори започва с няколко цветни страници на гланцирана хартия.

13513455686

Откъм сценарий Джудит Парк има още много хляб да изяде, историите са наивни, но това го отдавам на факта, че тези комикси са рисувани, когато авторката им е била едва на двадесет и една-две години и се е опитала да вмъкне пикантерия. Откъм рисунки нямам никакви оплаквания, Парк съвършено е овладяла стилистиката и изразните средства, характерни за манга и страниците й по нищо не отстъпват на редица известни японски серии. Героите й са експресивни, разположението на панелите работи ефективно, а някои рисунки пращят от сексапил. Особено ми харесаха заглавните страници между главите на “Любовен квадрат”.

1340394154y2-cvetna20kola-indd_page_4.jpg

Ако си падате по манга и искате да обогатите колекцията си с няколко по-непретенциозни, но за сметка на това завършени (пък и евтини) истории, можете да дадете шанс на Джудит Парк. Тя е наистина кадърна художничка, но плодовете на труда й биха били къде-къде по-сладки ако работеше и с кадърен сценарист.

Още за изданията тук: http://www.gealibris.com/

Capture.PNG

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s