Ето, че дойде време да честитим и Първия учебен ден! Е, винаги ги има и тези, които с неохота слагат отново раниците на гърба и тръгват към класните стаи, нали? Но затова пък поводът е наистина празничен за всички онези деца, да които първият учебен ден е наистина ПЪРВИ! А днешната книжка е прекрасен подарък за всички настоящи и бъдещи (а защо не и отдавна бивши) първокласници. „Букви с меки лапки, капели и чорапки” (изд. „Рибка”) е остроумна, артистична и топла азбучна стихосбирка. Поредната прекрасна детска книжка, сътворена с любов от авторката Нели Маргаритова („7 приказки зелени с крила, крачета и антени“, „Славни слънчогледови случки”, поредицата „Тайни и вълшебства на улица „Розмарин“ №13”). Римуваното букварче е и приказно илюстрирано от художничката Мила Лозанова („Феята от захарницата“).

4Екипът ни страшно харесва детското творчество на Нели Маргаритова, тъй че беше напълно естествено да прочетем и най-новата й книга. Разбира се, очаквахме да ни хареса, при това много. Очаквахме да ни накара да се усмихваме на всяка страница. И все пак, „Букви с меки лапки, капели и чорапки” с лекота успя да надскочи и без това доста високите ни очаквания. Всъщност, когато стигнах до Динозавъра Добрин вече самият аз вече едва ли не скачах въодушевено наоколо.

Capture.PNG

Да напишеш детски стихотворения, спомагащи научаването на азбуката изисква известен поетичен усет и методология. Но да напишеш същите тия стихотворения по начин, който не само искрено да забавлява децата, но и да успее да трогне и удиви родителите – това вече си е дар. И Нели Маргаритова определено го притежава.

Capture.PNG

Буквичката от заглавието на всяко стихотворение присъства максимално често в неговите куплети, като по този начин насища цялостното звучене на стихчето и създава у децата асоциации между звука и съответния знак. Буквичките пък, макар и украсени и вплетени в рисунките на Мила Лозанова, са представени достатъчно едро и отчетливо на всяка от илюстрациите, тъй че за децата съвсем не е трудно да ги различат и възприемат.

8

Ако четете тези редове значи със сигурност можем да заключим, че познавате азбуката. Е, да, но дори и читатели с дългогодишен стаж с удоволствие биха опознали кирилицата отново, защото така весела и пременена още не са я виждали!

Още за изданието тук: http://ribka-publishing.bg/catalog/bukvi-s-meki-lapki-kapeli-i-chorapki/

2

One thought on “„Букви с меки лапки, капели и чорапки” от Нели Маргаритова, с илюстрации от Мила Лозанова

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s