Майсторски римуваната и страхотно илюстрирана история на малкото мишле Давид беше първата ни среща с таланта й. А едва ли ще се намери читател, който да е разгърнал една от книгите на Евгения Войнова и след това да не гори от желание да разлисти и останалите. Ние също си обещахме да представим другите книги на младата художничка и писателка. Днес е ред на една история, която засяга трудната тема за децата с увреждания. В „Матея” се говори за нуждата от приемственост и за това, че не е важно по какво се различаваме, а по какво си приличаме.

1

Матея и семейството й се преместват в нов дом. Отначало децата наоколо са развълнувани от пристигането на ново дете, но… те не са и подозирали, че Матея е по-различна от тях. За разлика от повечето деца, тя не чува думите, а ги вижда. Симпатичното малко момиченце с руси коси и кротки, добри очи е лишено от слух. И за връстниците й става по-лесно да я отбягват и игнорират, вместо да се чудят сконфузени и с неохота как да общуват с нея.

3

Какво й остава на Матея тогава? Сама в стаята си, тя се отдава на своето хоби – изкуството да твориш форми и предмети от хартия. А търпеливата и всеотдайна Матея се е превърнала в истински талант – птички и пеперудки, животни и цветя, под изкусните пръсти на момиченцето цветните листа хартия сякаш наистина оживяват. Произведенията си тя събира в един стар куфар.

4-5str2

А дали някога Матея ще успее да се приобщи и да намери другари? Възможността за това идва неочаквано, когато проливен дъжд съсипва украсата за едно дългоочаквано за градчето събитие. Кой би могъл да поправи украсата и да спаси празника за толкова кратко време? Може би някой със сръчни ръце, усет за красивото и… богата колекция от хартиени фигури!

8-9str1

Евгения Войнова ни разказва всичко това по единствения правилен начин – с много грижа, внимание и любов. „Матея” не робува на педагогически подходи и поучителни механизми, за да предаде своето послание, а разчита на човечност и артистичност. Художественото оформление е разкошно. Илюстрациите са нежни и красиви, а тъмните фонове ярко контрастират със слънчевата главна героиня и пресъздават визуално усещането за нейния тих и самотен свят.

6-7str1

Евгения Войнова е свършила наистина прекрасна работа с историята на Матея, а работата на родителите пък съвсем не се изчерпва с това да прочетат книжката на децата. За разлика от много свои връстници, Матея е въоръжена с търпение, разбиране и голяма вътрешна сила. На нейно място сигурно мнозина биха се предали на униние, апатия и дори отчаяние (да не споменаваме и разни далеч по-лоши състояния на духа). И би било добре това да се знае. Защото светът е пълен с различни деца, а дали и техните истории ще завършат щастливо като „Матея” зависи от всички нас.

Можете за откриете „Матея” тук: https://evgeniavoinova.com/матея/

Още мнения за книгата:

http://detskiknigi.com/chuj-mateya-i-detsata-kato-neya/

http://knijanka.com/книги-на-български/за-матея-която-вижда-думите

5

3 thoughts on “„Матея” от Евгения Войнова

Вашият коментар