Баба Матра се отби съвсем неотдавна, все още ни делят две седмици от Първа пролет, но някои от нас вече са в съвсем морско настроение и виновниците за това са изд. „Пурко” и любимите ни Мумини! Попътният вятър довя пети том от класическите черно-бели комикси на Туве Янсон – „Мумините и морето”. А когато Муминтрол и семейството му са наоколо приключенията никога не закъсняват!

shop-big_1

Всички познаваме Татко Мумин – не само всеотдаен глава на семейство, но и бохем, писател и приключенец, пред когото и Хемингуей бледнее. Един ден той попада на обява, която му се струва особено романтична и го кара да се размечтае… Някъде там, на незнаен остров сред бурното море, един самотен фар очаква своя нов пазач. Мама Муминка май не разбира тия типично мъжки копнежи по далечни хоризонти, но затова пък е готова на всичко, за да е щастлив всеки член на семейството. И ето на – скоро всички се приготвят за път. Мумин чете упътване за моряци, издига се огромна камара багаж с всичко нужно и не чак дотам нужно за живота на отдалечен остров…

Capture1

А островът? Той ще се окаже по-обитаем, от колкото нашите приятели очакват. Тайнствени стъпки из лехите на новата градинка на Мама, дългоопашати съседи в радиопредавателя и какво ли не още. Добре поне, че за всички главоболия морето се отплаща с… хммм… да го наречем „морски дарове“ 😉

oldsmugglerwhisky_moominandthesea1

За познавачите на Туве Янсон е повече от ясно, че за художничката намирането на уют в усамотението, островът като новото начало далеч от суетата на света, както и пътеводната светлина на фара в съчетание с присъствието на Тоо-Тики са все близки, лични, дори до голяма степен автобиографични теми. Ще откриете и много допирни точки с романа „Татко Мумин и морето”. Безупречният превод и на двете заглавия е дело на Анелия Петрунова, която се е погрижила за това всички Мумин творби на  Туве Янсон да звучат приказно и плавно на български език, запазвайки еднородни не само стила и изказа на авторката, но и всички специфични названия.

shop-big_2

С много хумор, мъничко тъга, морски авантюри и островна меланхолия, „Мумините и морето” е една от най-емблематичните истории от комикс цикъла за всеизвестните финландски троли.

Повече за комикса на сайта на изд. „Пурко“ – http://purko.eu/bg/produkt/muminite-i-moreto

shop-big-m

Вашият коментар