Когато издателство „Емас” пуснаха „Краля демон” книгата бързо предизвика голям отглас сред читателите. (Ако не вярвате, просто вижте дългия списък с линкове към ревютата на колеги в края на нашето!) Епичното YA фентъзи на Синда Уилямс Чайма ни беше хванал окото отдавна и беше крайно време и ние да прочетем книгата и да споделим мнение за нея! 

Първата от общо четири части, „Краля демон” е началото на сагата за „Седемте кралства” (след която пък следват още книги, развиващи се в същия свят).

photo_verybig_129691

Високо сред суровата планинска природа ще откриете Превала. Животът на жителите му никак не е от леките. Сред обитателите на града се шири нищета и мизерия. Да осигуриш насъщния е истинско предизвикателство. Именно с него се бори и Хан Алистър. Макар и все още доста млад, героят е видял и две и двеста. Когато се срещаме с него, Хан се опитва да загърби миналото си на крадец и да направи така, че той, майка му и сестра му да не гладуват. И ако е възможно – законен начин, без да е вече предводител на разбойническа шайка.

 

А когато ножът опира до кокала човек е готов на какво ли не. Включително и да се прости със сребърните гривни, които обгръщат китките му цял живот. Но работата е там, че тия гривни не са обикновени! При все, че Хан е наедрял сравнително от детството си насам, гривните така и не са му отеснели. И никога не е успял да ги смъкне от ръцете си.

Seven_Realms_DK_finalmap.jpg

И така, Хан Алистър, доскорошното лошо момче, което се опитва да бъде добро, сега си изкарва хляба като ловец, билкар, доставчик на стоки и т.н. По време на едно от ловните му пътувания обаче съдбата го среща с тайнствено трио младежи, посветени в магьосническото изкуство. С присъщото си умение да се забърква в неприятности, бившият бандюга слага ръка върху амулет, собственост на сина на Висшия магьосник. По принцип, нищо лошо, имайки предвид, че въпросното високопоставено отроче на име Мика Баяр е самодоволен и арогантен дразнител, обаче… амулетът някога е бил притешание на самия Крал демон, който преди хилядолетие почти успял да тласне света към пълен апокалипсис.

DK_cover_md

Неприятностите тепърва предстоят! Но Хан далеч не е единственото главно действащо лице в задаващите се приключения!

 

Запознайте се и с Раиса ана’Мариана – принцеса, но не от помпозно-наконтено-дворцовия вид. Раиса е прекарала три години от живота си на седлото, ловувала е рамо до рамо с войните от бащиния род. Ако беше като съвременните тийнейджъри и украсяваше стената на стаята си с плакати, то там щеше да виси изображение на Ханалеа, кралицата войн от стари времена, която според легендите е разгромила Краля демон и спасила света от гибел.

17860841

Уви, амбициите за героично бъдеще на младата Раиса са в остър конфликт с майчините намерения. Кралицата има други планове за щерка си. Разбирайте – политически угодна, нагласена сватба. Брак по сметка, най-общо казано.

 

Докато всеки един от двамата протагонисти е хукнал да се спасява в своя собствена посока, пътищата им се пресичат. На Хан Алистър и Раиса ана’Мариана е предопределено да обединят усилията си. Колкото и да са различни един от друг, от тях ще зависи дали силите на доброто отново ще успеят да надделеят над надигащото се древно зло.

seven20realms20books

Романът на Синда Уилямс Чайма беше наистина приятна изненада. Тук ще откриете много от съставните елементи на класическото фентъзи, интригуващи и добре разказани приключения в един нов, детайлен и подробно описан свят. Но преди всичко ще откриете нови приятели в лицето на Хан и Раиса. Поляризацията на героите е типична за Young Adult литературата, но тук тя е поднесена ненатрапчиво, с финес. „Разбойник” и „принцеса” са просто шаблонни определения, от които образите бягат постоянно, доказвайки своята индивидуалност и пълнокръвни характери. „Краля демон” е пленителното начало на едно дълго пътуване, от което се надяваме да извървим всяка следваща крачка!

 

Книгандалф

 

8129374_back__b

Ревюта на книгата можете да прочетете още на:

„Детски книги”: http://detskiknigi.com/kralya-demon-magiya-lyubov-i-politicheski-intrigi/

„С книга в ръка”: https://sknigavraka.wordpress.com/2017/04/11/%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%BB%D1%8F-%D0%B4%D0%B5%D0%BC%D0%BE%D0%BD-%D0%BD%D0%B0%D1%87%D0%B0%D0%BB%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D0%B5%D0%BF%D0%BE%D1%85%D0%B0-%D0%B2-%D0%BF/

Writing is fun: https://writingisfunbooks.wordpress.com/2016/12/12/%D0%B2-%D1%82%D1%8A%D1%80%D1%81%D0%B5%D0%BD%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%BB%D1%8F-%D0%B4%D0%B5%D0%BC%D0%BE%D0%BD/

Crazy Me: http://crarzyme.blogspot.com/2017/03/blog-post_14.html

Just One Book Lover: http://justonebooklover.blogspot.com/2017/01/blog-post.html

Books are magic: https://bookishipster.wordpress.com/2016/12/01/%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%BB%D1%8F-%D0%B4%D0%B5%D0%BC%D0%BE%D0%BD-%D0%BE%D1%82-%D1%81%D0%B8%D0%BD%D0%B4%D0%B0-%D1%83%D0%B8%D0%BB%D1%8F%D0%BC%D1%81-%D1%87%D0%B0%D0%B9%D0%BC%D0%B0/

Book and hot coffee: http://bookandhotcoffee.blogspot.bg/2017/01/blog-post.html

Booksomnia: http://booksomnia.com/kralya-demon-i-tarseneto-na-istini/

Queen of Lunae Libri: http://queenoflunaelibri.blogspot.bg/2017/03/blog-post.html

 

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s