Днес отново имаме страшно хубав повод да споменем издателство „Пурко”! Неотдавна „Пурко” зарадва толкова много почитатели на комиксите и ценители на творчеството на Туве Янсон с цели четири книжки с оригиналните стрипове за Муминтрол и неговото семейство. А сега на сцената се появява едно ново геройче, към което вече храня огромни симпатии! Моля, запознайте се с Ана Ана и нейната плюшена банда немирници!

Приключенията на Ана Ана и компания са дело на Доминик Рок и Алекси Дормал и, които пък са… майка и син! Сценарист е майката, Доминик Рок, а син й Алекси удря рамо с илюстрациите и случките в книжките.

 

На пазара вече са две от книжките, а днес ще си поговорим за поредицата като цяло и ще се спрем по-конкретно на първото томче – „Сладки сънища!”.

shop-big-aa_sladki_synishta_01_0

В оригинал книжката се нарича Ana Ana Tome 1, Douce nuit и излиза под логото на френския комикс гигант Dargaud (издателите на Астерикс, Лъки Люк, Tintin, Блейк и Мортимър и какво ли не още). Ана Ана идва от дълга традиция на артистичност, разнообразие и креативна свобода. Всеки ценител, ще ви каже, че френско-белгийската комикс школа е адски силна, по популярност и продуктивност й съперничат единствено японската манга и американските супергерои.

dargaud_editeur

А вече е под въпрос колко точно такива ценители има у нас, защото не веднъж и два пъти се е повдигал въпроса за едва кретащата (или според някои дори липсваща) у нас комикс култура. Може би причината за това положение е, че ни е нужно всяко ново следващо поколение читатели да бъде закърмено с любов към качествените комикси и графични новели? Но как да стане това? Толкова много хора гледат на комикса като на несериозно четиво, предназначено единствено за сричащи първолаци, а същевременно изборът на качествени комикси за детската аудитория у нас до скоро се ограничаваше единствено с доминиращите заглавия на Дисни.

aa1-preview-big_03

Време е това да се промени, и „Пурко” са се заели с тази мисия! Комиксите за Ана Ана са перфектен избор за първи стъпки в света на комиксите. Но тук дори не става дума за някаква комикс-пропаганда. Никой не цели да превърне невръстните дечица в бъдещи комикс-маниаци, чисто и просто не бива да ги ограничаваме и ограбваме културно. Иде ми да дръпна поредната тирада за стойностите на комикса като пълноправно изкуство, за неговите литературни и художествени стойности, за възможностите, които предоставя като формат за разказване на истории и изразяване на себе си… Но хайде, ще се въздържа от това! 🙂

shop-big-aa_sladki_synishta_02_0

Най-важното е, че всяко томче на Ана Ана е чудничко, симпатично, малко книжле, подходящо дори за най-малките! Е, хайде, да речем не за най-най-най-малките, но за всички онези, които вече са надраснали картонените и текстилни книжки, които виждат повече дъвкане и хвърляне, от колкото разглеждане, и сега с интерес очакват приказка от мама и татко преди лягане.

aa1-preview-big_02

Ана Ана е малко момиченце, което играейки и лудувайки опознава света заедно със своите приятели – щура тумба плюшковци! Буйната рошава руса коса и погледът а-ла “Не бях аз!” са достатъчен знак за това с какви дяволии ще се сблъскат читателите на страниците на книжката. Във веселбата се включват и Лиско, Китчо, мечето Гризу, пингвинчето Пингпонг, заекът Зигзаг и Космато топче (който сякаш е братовчед на Оскар Мърморкото от Улица „Сезам”).

aa1-preview-big_04

Нощ е. Ана Ана още чете. Родителите й отдавна й бяха заръчали да изгаси лампата… Но за радост на малките читатели нещата съвсем не се развиват според плана на мама и татко! Предстоят приключения, които ще ви накарат да се превивате от смях.

aa1-preview-big_05

Прави впечатление приятното оформление, в което няма строги рамки и линии между панелите. Но останалите отличителни черти на комиксите са на лице – повечето от страниците са с повече от една картинка, а репликите са представени в традиционните балончета.

aa1-preview-big_06

А като стана въпрос за илюстрациите – те са просто разкошни! Стилът е атрактивен, съдържа палавия уют на детска стая. Ярките цветове галят окото и повдигат настроението, а героите са ненадминати сладури. А сюжетът на „Сладки сънища!” има и лек поучителен елемент, който обаче е съвсем ненатрапчив и поднесен с добронамерено чувство за хумор.

aa1-preview-big_07

Не зная дали „Сладки сънища!” е особено приспивна, тъй като аз лично доста се посмях и разведрих с нея. Това, което знам обаче е, че тази първа книжка ми беше напълно достатъчна да се влюбя в поредицата и да се надявам, че ще я видим цялата издадена на български!

Ненко Генов

aa1-preview-big_08

Очаквайте и ревюто на втората книжка, „Шоколадовата експлозия”!

За повече информация и възможност за поръчка: http://purko.eu/bg/produkt/sladki-snishcha

18740132_1427497873939841_5982145078798937185_n

 

2 thoughts on “„Ана Ана: Сладки сънища!” от Доминик Рок и Алекси Дормал

Вашият коментар