Макар и отдавна да си е спечелила световна слава с поредицата „Дивергенти”, Вероника Рот все още чакаше ред да се запозная с творчеството й. И вместо да подхвана вече популярната (и филмирана) поредица, реших да тествам най-новия роман на писателката, който поставя началото на съвсем нова серия. Заглавието е „Смъртни белези” (изд. „Егмонт България”), а жанрът е Young Adult фантастика.

 

В една галактика, в която насилието и отмъщението доминират в живота на хората, всеки има дарба – уникална сила, която предопределя бъдещето му. А някои дарби могат да бъдат смъртоностни…

 

Сайра е сестра на брутален тиранин. Нейната дарба носи болка и сила – нещо, от което брат й се възползва, за да измъчва враговете си. Но Сайра е много повече от оръжие в ръцете на брат си – тя е силна, бърза и много по-умна, отколкото Ризек подозира. 

Акос е син на оракул от далечната и мразовита планета Тухве. Той е щедър и добър, а предаността, която изпитва към семейството си, не познава граници. Заловен от войниците на Ризек, младият мъж се опитва да освободи брат си независимо от цената. 

Нишките на течението заплитат съдбата им и двамата ще трябва да решат дали да си помогнат, или да се унищожат взаимно…

 97895427191821486993679.3593.jpg

Вероника Рот ни запраща в тъмния и студен космос, на един мрачен свят на остри противоречия. Сайра, както се споменава и в анотацията, е един вид инквизитор и екзекутор, подчинена на деспотичния си брат. Естествено, Акос е пълната й противоположност, произхождащ от фракция на заклети пацифисти. На всичкото отгоре момичето е измъчвано и от собствената си ужасяваща дарба, тъй като болката, която тя е способна да посее у другите цъфти постоянно и в самата нея. И Акос единствен може да й покаже живот без страдание, чрез своята собствена сила – един вид да заглушава дарбите на другите.

16832090_1211079649007669_264109964708147810_n

Конфликтите и дилемите са на лице, моралните ценности, гледните точки и лоялността на героите ще бъде изследвана и тествана многократно, а драмата ще се засилва все повече и повече. Дали двете крайности, които двамата олицетворяват ще се изравнят в баланс или ще се сблъскат, унищожавайки се взаимно? Хареса ми как Сайра и Акос се учат един от друг и си влияят. Отношенията им са доста органични и добре предадени. Сайра губи част от своя цинизъм, дори лека полека дръзва да изрази част от страховете, които крие зад бруталния си имидж. Акос пък не само й предава частица от своя идеализъм (някои биха го нарекли наивност), но успява да попие и малко от решителността и борбения дух на спътницата си…

16830935_1212057198909914_5114689501679694966_n.jpg

Междупланетните полети са факт, но страниците не летят със скоростта на светлината. Няма да ви лъжа – на моменти книгата е бавна и изисква търпение. Причината за това е главно обширната територия, в която Вероника Рот е решила да се разпростре – различни локации, планети, всяка със своето население, то пък със своите култура и традиции… Може би би било добре ако Рот бе оставила част от подробностите за втората книга, но все пак, създадената визия си я бива. А и сега, след като веднъж ни е разкрила детайлите около обществата, техните взаимоотношения и т.н. сигурно и следващите заглавия от поредицата ще са по-екшън ориентирани.

poster_Smyrtni belezi copy1488268162.2574.jpg

Но в никакъв случай не казвам, че книгата е скучна. Ако й се посветите, „Смъртни белези” ще ви се отплати! Примесът на научна фантастика с фентъзи елементи и анти-утопична сюжетна линия е печеливша комбинация. Темите, които се засягат пък са се доказали като фаворити на читателите в съвременната YA литература. А смяната на перспективите (подобна на тази в „Изгубени звезди” на Клаудия Грей) е много ефективна и помага на романа да бъде по-динамичен и четивен.

 

А финалът, ааах… Той ме накара да се втурна към Гугъл, за да разбера веднага кога излиза втората част! Чак през 2018, уви. Но ще чакам!!

Ясно е, че въображението на Вероника Рот е в корена на всичко тук, но ми се иска да похваля и превода на Цветелина Тенекиджиева. Много ми хареса този специфичен и често поетичен изказ, който е така хубаво придаден на български. Още от първата страница се потапяме в свят на тихоцвети и жар-камъни!

 

Освен това на сайта на Егмонт ще откриете и галерия с илюстрации, изобразяващи главните герои. Рисунките са чудесни и ме карат да съжалявам, че и самият роман не е илюстриран. Светът на „Смъртни белези” си плаче да бъде съживен от някой талантлив художник! – https://egmontbulgaria.com/mezhdu-stranitsite-695/zapoznayte-se-s-geroite-v-smartni-belezi-699/

carve the mark_CVobleklo1487323790.6552.jpg

Книголет

1 thoughts on “„Смъртни белези” от Вероника Рот

Вашият коментар