Тук на „Книжни Криле” отразяваме сума ти забавни младежки книги. Смели герои, коварни злодеи, подвизи и приключения във фантастични светове… Обичаме развлекателните книги, с които човек може да се разтовари и да избяга от ежедневието. Но още повече обичаме онези книги, които освен добро прекарване носят и нещо по-дълбоко и по-интимно. Една такава книга е „Спасяването на Франческа” на австралийката Мелина Маркета (изд. „Милениум”) и много се радвам, че именно на мен се пада да ви разкажа за нея!

Мелина Маркета е ново име за мен, но ако всичките й романи са на нивото на този, то не бих имала нищо против да видим на български цялата й библиография.

Достоверни и пълнокръвни образи. Ситуации, сякаш взети от живота – като уловени от набито око, а после предадени честно и откровено, без мелодрама, но с много хуманизъм. Книга, която не просто ти разказва, а говори! И то по изключително важни, и често неудобни теми.

204550_b

Главната героиня е момиче на шестнайсет на име Франческа Спинели. Възрастта й сама по себе си е трудна, период белязан от бунтове, несигурност и търсене на себе си, но към това скоро се прибавя и още. Франческа започва да посещава училище, което до съвсем скоро е било изцяло мъжка гимназия. Сега интегрирането на момичетата в него е един бавен и мъчителен процес, белязан от нападки, предубеждения и дискриминация. Не всички момчета са шовинистични темерути, но по някога дори и добронамерените се превръщат в продукт на средата си.

 

Друга драма се развива вкъщи. Миа, майката на Франческа, е родител за чудо и приказ. Силна, борбена и дейна жена, тя е не само опора за децата си, но и вдъхновяващ пример за Франческа… Пък дори и когато тя й е сърдита за кофти избора на ново училище.

 

Но не щеш ли, с Миа нещо става и тя се променя до неузнаваемост. Франческа направо не може да познае майка си – унила, без капка енергия, депресирана… Внезапната разлика шокира Франческа. Естесвено, промяната се отразява на цялото семейство. Бащата крие причините за случващото се и едвам смогва да крепи светът им да не се разпадне. Лука, малкото братче на Франческа, е изпратен при баба и раздялата е поредният удар за момичето…

 

Франческа се чувства сякаш е изгубила всичко. Затворена в себе си, изгубила блясъка в очите си, лутаща се в собствения си живот… Но спасението ще дойде. И то от хора, от които най-малко го е очаквала.

 

Предизвиквам ви да не изпитате искрена симпатия към Франческа! Героинята на Мелина Маркета е така жива, така истинска, че е трудно да не се вживееш в историята й. А много ситуациите и трудностите през които тя преминава са близки на всеки един от нас.

 

Освен отличието, обявено на предната корица, романът е обявен и за младежка книга на годината за 2004 от Children’s Book Council of Australia. Горещо го препоръчвам обаче и на читатели надскочили младежката възраст. Темите в „Спасяването на Франческа” наистина засягат всички ни. Нека не забравяме, че това да си по-малък съвсем не означава, че имаш по-малко или по-малки проблеми.

Книголюба

9072847_back__b

2 thoughts on “„Спасяването на Франческа” от Мелина Маркета

Вашият коментар