След шарените точки на Ерве Тюле от новото детско издателство „Funky Books” ни поднасят още един хит (и безспорна класика) сред илюстрованите книжки за най-малките! „Много гладната гъсеница” от Ерик Карл най-накрая и на български език!

mnogo-gladnata-gasenitsa-tvardi-koritsi

Вече близо половин век след своето първо издание, „Много гладната гъсеница” продължава да бъде една от най-обичаните и най-известните детски книги по света. В интерес на истината, книгата все още се продава в такива тиражи, че според една статистика всяка минута някой някъде купува по едно копие от приказката на Ерик Карл.

very-hungry-caterpillar-show-riverside-theatres1

Всичко започва с излюпването на една малка гъсеничка с червено личице. Малка, но с огромен апетит! А менюто е ябълка в понеделник, две круши във вторник, три сливи в сряда и т.н. Тук дизайнът на книжката играе ключова роля както в разказа, така и в онагледяването на понятията, с които децата се запознават. Страниците са с различен, постепенно нарастващ размер, а в тях върху всеки плод има дупчица, от където гъсеничката си е проправила път с ядене.

eae63da82cc41122a935cdb77e0710ea.jpg

Менюто се разнообразява, дните от седмицата летят… Докато накрая попорасналата и понадебеляла гъсеница не се увива в пашкул. Само почакайте и ще видим какво ще се появи от него!

 

Както сами виждате историйката е семпла, но така предадена, че в нея са вплетени множество поучителни елементи за най-малките. Освен че магическата метаморфоза от яйце до пеперуда ще събуди откривателския дух и ще провокира любопитство към природата и заобикалящия ни свят, простичкият на пръв поглед текст е зареден с основни понятия за обогатяване на детската лексика. Плодове и различни храни, форми, размери, цветове, числата и дните от седмицата…

vhcpictures

Илюстрациите и художественото оформление заслужават аплодисменти. Множество прости, но същевременно и неправилни, различаващи се една от друга форми, които съставят гъсеничката и нейния свят са оцветени с десетки багри и различни нюанси. Пъстрите страници носят усещането за нещо креативно и ръчно изработено, придават усещане за грижа, топлота и органичност, и носят превърналата се в запазена марка стилистика на автора.

 

Ерик Карл е проявил изключителна изобретателност! Книжката е в голяма помощ на родители и учители, както при тепърва проговорили дечица, така и при малчугани, които започват уроци с някой чужд език.

veryhungrycaterpillargoogle
Ето как от Google почетоха 40 години от издаването на „Много гладната гъсеница“ 🙂

Днес книжката вече е адаптирана като куклен театър, анимационни филми и мобилни апликации, а симпатичната гъсеничка се е сдобила и с някои нови приключения. Нещо повече – текстът и илюстрациите са се превърнали в основа на образователни програми за деца, използват се в учебници и обучаващи мултимедийни приложения. А гъсеничката се появява къде ли не – ликът й е така разпознаваем и обичан от децата, че можете да я срещнете върху дрешки, под формата на играчки и къде ли не още.

 

 

 

А сега, ето една много информативна статия за книгата и нейния автор, подготвена от самите „Funky Books”!

 

Много гладната гъсеница

от Ерик Карл

 

За автора: Ерик Карл е автор познат на децата по целия свят. Неговите книги вълнуват малките читатели със прекрасното съчетание на цветове и красиви илюстрации. Той печели много награди и е илюстрирал повече от 70 книги за даца. Най-известната му книга е „Много гладната гъсеница“. Роден в Ню Йорк, Ерик Карл се премества да живее в Германия заедно с родителите си, когато е на 6г. Учи в престижно училище по изкуствата: Akademie der bildenden Künste, преди да се завърне в САЩ, където работи като графичен дизайнер в The New York Times и по-късно като директор на рекламна агенция. Негови много популярни книги са: Brown Bear,Brown Bear,What do you see?, The Grouchy Ladybug, The very busy spider, The tiny seed и много други.

 

Много гладната гъсеница е публикувана за първи път през 1969 година и от тогава до сега е в топ 10 на най-продаваните книги. Получила е множество награди за детска литература и графичен дизайн. Продадени са около 30 милиона копия по целия свят. Много често е описвана като една от най-добрите детски книги на всички времена. В книжката се използва интересна колажна техника, която е характерна за творчеството на Ерик Карл. Той умело изрявзва, наслагва, комбинира и смесва цветовете, така че да получи въздействащи образи. Страниците са с различен размер, а гъсеницата ги прояжда и оставя дупки в тях. Текстът е както простичък така и изключително образователен, могат да се учат имената на храните, дните от седмицата, цветове и основни понятия, броене и не на последно място за метаморфозите и промените в живота. Засегната е и темата за здравословносто хранене, макар че диетата на гъсеницата е измислена, а не реална тя ни отвежда към това кое е полезно и кое не.

Книгата е преведена на повече 40 езика, сред които отскоро е и българският. През 80те в Америка е използвана в кампания за повишаване на желанието за четене при децата. А през 2011 година Американската Академия на Педиатрите я препоръчва като помагало на здравните работници за повишаване информираността относно здравословносто хранене при децата.

mnogo-gladnata-gasenitsa-tvardi-koritsi_1

Историята

Очарователната малка гъсеничка се излюпва от едно яйчице с голямо ПУК и тръгва на своето пътешествие. Тя е толкова гладна, че всеки ден от седмицата прогризва все повече и повече храна. Резултатът се вижда на самите страници, които са с различен размер и малки дупки. Виждаме как гъсенчката влиза в плодовете и от другата страна излиза. Децата обикват тази чаровница от пръв поглед. Искат да научат повече за нейния свят и метаморфозите, през които преминава. „Много гладната гъсеница” бързо се превръща в най-четената книга в библиотеката на децата. Те искат да я четат отново и отново. Препрочитана, разигравана и онагледявана с различни материали тя е чудесен помощник и в работата на учителя. Към нея могат да се добавят редица дейности за развитие на грубата и фината моторика, изработване на най- различни материали за игра – гъсеници, пеперуди, пашкули, изучаване на храните, основни понятия като малко и голямо, може да бъде включена и в часовете по изобразително изкуство за смесване на цветовете, нюансите и много други. Много гладната гъсеница е една книга, до която всяко дете трябва да се докосне и да попие със сетивата си красотата и естетиката й. Тя е малка и удобна за детските ръчички, лесно се разлиства, а страниците са твърди и трудни за късане.

Четенето с това произведение на изкуството е забавно, интересно и образователно!

 

 

 

Вашият коментар