Има едни чудесни тенденции, която забелязвам през последните години – млади хора да пишат за млади хора и книги на дебютанти се превръщат в истински хитове. И двете важат за „Сезонът на костите” от издателство „Сиела”! Това е първа част от амбициозна и мащабна поредица, която Саманта Шанън започва да пише едва на петнадесет години и над която работи и до днес, когато е вече на двадесет и пет. Романът е много изненадваща комбинация от различни жанрове, които макар и да изглеждат крайно отдалечени един от друг, всъщност работят заедно изключително добре!

Един от колегите от екипа на „Книжни Криле” неотдавна ми сподели, че е спрял да гледа трейлъри. „Плакатът обикновено е пределно достатъчен. Предпочитам да вляза в киното без предварително изградена представа, без очаквания и да бъда максимално изненадан от това, което ще се случи на екрана. Липсва ми времето, когато взимах нещо от видеотеката и не знаех какво ще се окаже.”

 

Реших да пробвам сходна тактика с книга и грабнах „Сезонът на костите” – заглавието и корицата ми подсказаха, че ме очаква мрачна и мистериозна приказка, по всяка вероятност със свръхестествен елемент. Плетеницата от сухи клони и дълги коси, разпилените между тях кости и карти таро… Казах си – ето ти нещо, с което да си смразиш кръвта в случай, че зимните температури навън не се справят добре с тази задача!

b037249c8f63f14010672e67c7632461.jpg

Ах, как се хвърлих в неизвестното и колко освежаващо ми дойде това! Разбира се, номерът едва ли ще се получи с всяка книга и с всяка корица. Но тук специално художественото оформление на „Сезонът на костите” така засили изненадата и удоволствието от романа, че не си спомням кога за последно съм била хваната така неподготвена от сюжета на книга!

 

Ще кажа само, че ако и вие като мен очаквате някое средновековно трилърче с вещерство и гледане на карти или пък ърбън фентъзи за някоя тийн врачка… Дръжте се!

 

Нищо повече не искам да казвам за историята, но ако вие си решите да се запознаете с нея преди да се решите да прочетете книгата, то в края на ревюто съм добавила анотация и трейлър на „Сезонът на костите”.

 

Обикновено за някоя нова и хитова книга веднага може да се каже: „Аха, това е като известната поредица Х, смесена с популярния сериал Y.” И така получаваме ромео и жулиета в постапокалиптичната пустош, гимназистки неволи със зомбита и какви ли не още концептуални миш-маши, които дори и да звучат интригуващо, доста често са лишени от съдържателност.

 

Тук обаче няма от какво да се боим!

 

Първо, Саманта Шанън гради един свят, който е трудно да оприличим на друг. Горепосоченото X + Y не е формулата на „Сезонът на костите”. Събираемите тук са много повече! Авторката е поела риск, бягайки от рецептите за гарантиран успех и изсипвайки в купата съставки, които рядко се смесват една с друга, а още повече – в такива пропорции. Елементи на фентъзи и фантастика, класическия мотив за идеализъм срещу цинизъм, индивид срещу системата, човек срещу статуквото, освен мистериите и приключенията има намесени и политика и престъпност, измеренията на духовното и задгробното…

 

Та, с риск да се повторя, светът на „Сезонът на костите” е много интересен и оригинален. Не, че у Саманта Шанън не се виждат тропи, познати от камара други книги, но тук те са така поднесени, че да звучат свежо и ново.

 

А главната героиня е много интересен персонаж, наистина ви пука какво ще се случи с нея. И за разнообразие не е някоя наивна хлапачка, която притисната от съдбата си изведнъж ще се превърне в богоизбран спасител на човечеството…

 

Виж, на второстепенните герои им липсваше дълбочина, но това може да се обясни с факта, че „Сезонът на костите” е едва първата книга от поредицата. Вероятно с напредването на историята и по-страничните действащи лица ще получат шанс да се развият.

 

Дали е така? Нямам търпение да проверя! Очаквайте ревюто на втората книга на Саманта Шанън, „Орденът на Ясновидците”! Съвсем скоро, отново на „Книжни криле”!

Книголина

 

 

Анотация:

 

Годината е 2059-а. Почти целият свят е завзет от злокобното тоталитарно правителство на Сцион, а паралелно съществуват два свята – този на живите и селенията на мъртвите. Обикновените хора, които не усещат връзката с отвъдното, заемат най-висшите позиции на властта, имат всичко, което пожелаят, докато ясновидците са обявени извън закона, преследвани като престъпници… принудени да търсят прехрана в подземния свят на Лондон. Деветнайсетгодишната Пейдж Махони има рядка дарба: тя може да влиза в мислите на другите, да кара съзнанието си да напуска тялото. Тя е на служба при един от най-силните подземни босове, безмилостен престъпен гений. Но това е единствената ѝ защита на жестоките улици на Сцион.

 

Но Пейдж не знае, че на пръв поглед неуязвимите тоталитарни лидери са се съюзили с още по-коварна стихия, която дреме от векове в град, държан в тайна. Когато научава истината, тя е въвлечена в нещо по-страшно, отколкото някога е можела да си представи. Затворена в град, забравен от векове, поверена на Лорда – мистериозно създание, което настоява, че не е неин враг, въпреки че мотивите му са неясни – на Пейдж се налага да се бори за живота си, за свободата си и за другите като нея.

 

Но всяко следващо разкритие е по-объркващо от предишното. Какво цели тази могъща сила, която постепенно излиза от сенките? Има ли Лордът свои скрити причини да действа в нейна полза? И наистина ли е толкова недосегаем, колкото изглежда първоначално? Пейдж трябва да открие на кого може да вярва, ако пази някаква надежда да си възвърне свободата.

 

1 thoughts on “„Сезонът на костите” от Саманта Шанън

Вашият коментар