Имаме честта да ви представим една детска книжка, измислена и написана от нашата приятелка, сладкодумната Весела Фламбурари. А по-омайно и приказно звучащо заглавие – здраве му кажи! „Майска нощ с Феята-кандилка“!

Чудно, как така не сме я виждали никъде по книжарниците… И как така чак сега попадаме на нея… Причината е, че книгата се издава от Агенцията за българите в чужбина и през 2012 тиражът се е разпространявал безплатно сред българчетата зад граница. През 2012 в Полша дъщеричката ми навърши годинка, но тази новина някак си ме е подминала, иначе задължително щях да се постарая да си набавим и ние „Майска нощ с Феята-кандилка“. Е, за щастие покрай „Книжни Криле” и благодарение на самата Весела Фламбурари, която така любезно се отзова, най-накрая имам голямото удоволствие да прочета приказката, вече не на една, а на две дъщерички!

kandilka.PNG

Какво мога да кажа, освен че чакането наистина си е струвало!

 

Запознайте се с Месечка! Така всъщност се казва нашата фея, а това да си и кандилка освен другото всъщност е длъжност. Неотменен спътник и пръв приятел на Месечка е лунният лъч Фенги (на галено от Фенгариос, ето че и нещо гръцко е успяло да се прокрадне в приказката!). Всичко върви по мед и масло за двамата приятели, феята-кандилка спокойно изпълнява своите приказно-вълшебни задължения, докато не си навлича гнева на една особено злонравна, злопаметна, заядлива и злобна злобарка, която за зла участ е на всичкото отгоре и вещица!

 

Вещицата впряга на работа тъмните си сили и вярна на занаята си забърква в казана всевъзможни гнусотии, а с получената отвара извършва възможно най-голямата злина, която някой може да извърши срещу една Фея-кандилка! Да, вещерската отвара успява да угаси кандилото на Месечка!

 

Е, какво пък, ще кажете вие, нека си го запали отново, какъв е проблемът? Ами, проблемът е такъв, че да се запали кандилото съвсем не е такава проста работа, а като капак, ако Фенги не се притече бързо на помощ, кой знае как ще завърши всичко! Защото угасне ли завинаги кандилото на една фея, то тогава угасва и сърцето й…

 

„Майска нощ с Феята-кандилка“ е история за вяра и вълшебства, за самоотверженост и истинско приятелство, и за това, че благодарение на тях доброто винаги ще надвие злото!

 

Приказката, освен и страшно интересна, е написана и с богат и пъстър език, който непременно ще увлече малчуганите, но и ще обогати речника им. Книжката е илюстрирана от талантливата Радостина Нейкова. Вероятно си спомняте рисунките й и от още една книжка на Весела Фламбурари, която вече ви представихме – „Миличко мое тефтерче”.

 

На 20 май 2014 година на сцената на Държавен Куклен Театър „Дора Габе”, Добрич, се играе и премиерата на спектакъла „Феята Кандилка“! Съдейки по книжката и по снимките, които откривам на сайта на театъра (http://www.kuklenteaterdobrich.com/p/blog-page_18.html ) само мога да съжалявам, че не съм имал възможността да гледам някое от представленията!

Ненко Генов

 

Повече за приказките на Весела Фламбурари можете да научите тук:

https://www.facebook.com/groups/841192969243100/

1 thoughts on “„Майска нощ с Феята-кандилка“ от Весела Фламбурари

Вашият коментар