Пясъци и пирамиди, саркофази и скарабеи, проклятия и приключения… Когато става въпрос за мумии едва ли Холандия е първата държава, която ще ви дойде на ум. Но създателката на Думи Мумията е родом именно от там! Преди месец осмата книга от поредицата на Тоска Ментен излезе от печат за радост на холандските деца. А междувременно и малките читатели в България могат да се запознаят с обичания герой, тъй като първите две книги за бинтования симпатяга са издадени и у нас под логото на „Ciela”.

d1703505ba026504fa2abf883f03f6e9.jpg

“Мумията Думи и златният скарабей” ни среща с холандчето Гоотс Гутс и баща му Клаас, които живеят в селцето Полдердам, по скромното мнение на Гоотс – най-скучното място на света. Е, да, животът по някога може да ти се стори еднообразен, особено ако ежедневието ти се ограничава до ходене на училище и съжителстване с татко ти, който макар и готин, все пак си е възрастен…

dumi1.PNG

Но ето, че една тъмна нощ всичко се променя. Замесени са клатушкащ се по шосето камион, чийто товар е предназначен за музея, внезапен блясък на мълния, и… нещо, което се е събудило от хилядолетния си сън! До музея достига съдържанието на едва два от общо три саркофага. А какво е изпълзяло от третия?

dumi2.PNG

Името му е Дарвиши Ур-Атум Мсамаки Минкабх Ишак Ебони, и решава да се подслони от бушуващата навън буря именно в дома на Гоотус и Клаас. И ако щете вярвайте, но след първоначалния шок, баща и син решават, че е техен дълг да вземат момчето-мумия под крилото си. И така започват приключенията на тримата.

dumi3.PNG

Дарвиши Ур-Атум, или на галено – Думи, тепърва ще се изправи пред редица предизвикателства. Като например да научи холандски! Или пък да прикрие миризмата на египетска гробница, която се носи от него. Да не забравяме, че за всяко малко момче е редно да ходи на училище, дори и тогава, когато реално е на четири хиляди години.

dumi4.PNG

Но нещата наистина загрубяват, когато Думи и семейство Гутс трябва да дадат всичко от себе си, за да се сдобият отново с мистичния златен скарабей на Mукатагара – медальон, подарен на Думи от неговия баща, фараонът на Египет, за да му помогне по пътя към Царството на мъртвите. След инцидента със светкавицата, медальонът се превръща в източник на живот за Думи, тъй че ако не си го върнат… малката мумия може да се озове отново в саркофага си, и този път – наистина за вечни времена!

dumi5.PNG

Освен с много хумор и приключения, книгата на Тоска Ментен се отличава и с една жизнено важна съставка, задължителна за хубавата детска литература, а именно – емоционален заряд. Оставете настрана бинтовете и амулетите и “Мумията Думи и златният скарабей” всъщност е историята на едно малко момче, останало без дом и родители, откъснато от своята родина и от своята култура, но намерило нова надежда, благодарение на тези, които го приемат такъв, какъвто е, и му помагат да се адаптира и приобщи към своята нова среда. А сигурен съм, че родителите, които следят новините, ще намерят тези теми за особено актуални и важни. Макар и забавна история с приказен елемент, романът носи усещане за толерантност и приемственост, което със сигурност ще доловят и малките читатели.

MV5BMjEyNDQwMTkxM15BMl5BanBnXkFtZTgwNzIxODQzMzE@._V1_SY1000_SX700_AL_.jpg

През 2014 “Мумията Думи и златният скарабей” е адаптирана и като игрален филм. Успехът е неоспорим, и през 2015 се появява екранизация и на следващата книга от серията. Нея пък ще ви представим утре, отново тук, на „Книжни Криле”!

 

 

Книгокрил

2 thoughts on ““Мумията Думи и златният скарабей” от Тоска Ментен

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s