Царете много са, а принцове не стигат,

морето се отдръпва, врани се издигат.

Спасител ще ни бъде само чужденец,

но победата ще дойде, ако е той…

 

„Питър Нимбъл и неговите фантастични очи” е впечатляващият дебютен роман на Джонатан Оксиър, който идва от „Студио Арт Лайн” в страхотна корица, нарисувана от Стоян Атанасов. Фентъзи приключение, в добрите традиции на вълшебните приказки и младежката литература.

product_29.jpg

Питър Нимбъл е сляпо сираче, което е повече от добра причина да му съчувствате от самото начало. Подхвърлен като бебе, изгубил зрението си при зловещи обстоятелства, сега момчето се препитава като крадец. И то какъв! За липсата на зрение Питър компенсира със свръх-чувствителност на останалите си сетива. Изострени до краен предел, те му помагат да се превърне в легендарен крадец, който се справя с изключителна ловкост както с дребно джебчийство, така и със сложни ключалки. Вместо ангел-хранител, над Питър „бди” лукавият господин Сиймъс, който използва момчето за нечистите си планове.

PeterNimbleCover.jpg

Но един ден в ръцете на нашия герой попадна мистериозна кутия, а съдържанието й се оказва уникална придобивка, благодарение на която сирачето ще вижда отново… но по начин, който никога не си е представяло. Придобивката ще промени живота на Питър завинаги и ще го отведе на шеметно пътешествие, изпълнено с много приключения. Тайнствен остров, отчаян зов за помощ, изгубено кралство… А дали по време на своето пътуване Питър ще намери „правия път”, или окончателно ще се загуби?

peter_nimble-600x250.jpg

Оксиър ни прекарва през различни интересни локации, регулярно сменя декорите на своя разказ и въвежда нови колоритни герои. На романът му не му липсва нито разнообразие, нито пък въображение. Завоите в историята са придружени от здравословна доза хумор, а героят се изправя както пред външни, така и с вътрешни, емоционални препятствия.

Peter-Nimble-and-his-fantastic-eyes.jpg

До някъде „Питър Нимбъл и неговите фантастични очи” ми напомни на романите на Пол Стюарт и Крис Ридъл, до някъде на тези на Даян Уейн Джоунс, а и двете сравнения са големи комплименти. Много подходящо четиво за подрастващи фентъзи фенове, както и за по-пораснали, но обичащи една идея по-леки и неангажиращи четива.

 

Вижте трейлъра на книгата:

А приготвайки се да поставя заслужените звездички в Goodreads, установявав, че по-рано през 2016, „Питър Нимбъл и неговите фантастични очи” се е сдобил и с продължение, озаглавено „Sophie Quire and the Last Storyguard”! Разчитам на Студио Арт Лайн да ни зарадват и с него, и то по възможност час по-скоро!

Книголет

Вашият коментар