Ето една книга, която току що се появи у нас! Топла-топла, направо пари! Ама така пари, че от нея просто се сипе огън и жупел! „Жупел за закуска. Дневниците на един Д`Явол” е дебютната книга на Тейтъм Флин. И е адски готина… с акцент върху АДСКОТО!

Ако Данте Алигиери беше проявил подобно чувство за хумор, каквото демонстрира Тейтъм Флин в „Жупел за закуска”, списъкът със задължителна литература би се видял значително по-примамлив за четене на мнозина гимназисти! Но ако си мислите, че да се ходи на училище е истински ад, то нека ви запознаем с един симпатяга, при който това наистина е така… във възможно най-пряк смисъл!

devil.PNG

Джинкс д`Явол, изтърсакът в демоничното семейство на Луцифер, най-малкият син, добър единствено в това да предизвиква изпълнените с неодобрение погледи на околните и да се забърква в неприятности. А неприятностите произлизат от това, че Джинкс е примерен ученик и някак си добряк, при все че е син на баща си… Все едно Хелбой на Майк Миньола не стига да разваля имиджа на демонското потомство!

 

Джинкс решава да хване пътя и напуска родния Пандемониум. Скоро среща Томи, мъртво момиче, което прекарва остатъка от вечността в Ада. Как едно малко момиче се озовава в преизподнята? Томи твърди, че е по погрешка, недоразумение около смъртта на ужасния й чичо… Авторката обаче така ни представя момиченцето, че ни оставя място за размишление. Стават ли такива грешки изобщо? Или попадналата (уж) по погрешка в Ада Томи си е заслужила всичко приживе? Е, това не е основната сюжетна линия, и може би именно мистерията, заобикаляща Томи я прави толкова интересна. Тя едва ли не открадва светлината на прожектора от главния герой, Джинкс д`Явол.

21939665.jpg

А какво би бил пъкълът без пъклени планове? Джинкс и Томи се натъкват на един такъв. Оказва се, че има заговор да свалят татко Луцифер от трона му! Чакай малко де, Луцифер не е ли лошия? Ако го победят, това не е ли ХУБАВО? Не е, ако инициаторът на всичко е дори още по-голям гадняр! От двете злини изберете по-малката! Ако превратът успее, това сериозно би разклатило баланса, съществуващ между Рая и Ада… А Джинкс и Томи са решени да не оставят нещата да отидат по дяволите! (Прощавайте за израза, ама все пак сме в Ада!)

 

Спомням си, че навремето разни църковни инстанции писнаха покрай Хари Потър под презумпцията, че героят на Дж. К. Роулинг подтиквал децата към окултизъм и черна магия. Хаха, представяте ли си как биха реагирали същите на Джинкс д`Явол? Моментално биха анатемосали Тейтъм Флин и книгите й!

30349595.jpg

Всъщност, историята на „Жупел за закуска. Дневниците на един Д`Явол” съвсем не е някакво подривно четиво, изпълнено с пентаграми и обърнати кръстове. Става въпрос за леко хумористично фентъзи, тук-таме с препратки към митология и религия, но всичко поднесено достатъчно достъпно, за да се хареса на подрастващите, и достатъчно умело и интересно написано, за да задържи вниманието и на по-големите. Чудесен подгряващ материал за тези, които все още не са минали на Тери Пратчет!

 

Четенето на някои книги е като да преминеш през деветте кръга на ада. „Жупел за закуска” не само ще ви прекара по този маршрут, но и ще го накара да питате за още! И ние питаме! Кога излиза второто заглавие от „Дневниците на един Д`Явол”, „Hell’s Belles”? … Един дявол знае! (Съжалявам, не се стърпях! Просто трябваше да го кажа! 😛 )

Книгокрил

2 thoughts on “„Жупел за закуска. Дневниците на един Д`Явол” от Тейтъм Флин

Вашият коментар