Волю или неволю, всички малко или много съдим книгите по кориците. А корицата на „Удивителната и изключителна приказка за Мирър и Голиат” от Ишбел Бий просто крещи „ПРОЧЕТИ МЕ!!!”.

f0cfb59ea1ed3cc0b8f7366ca1655209.jpg

Ето колко е важна илюстрацията и художественото оформление! Нещо, което още Лиман Франк Баум е разбрал, подбирайки Уилиям Уолъс Денслоу и Джон Р. Нийл да илюстрират неговата сага за Оз, превръщайки книгите естетически красив предмет, в истински магнит за читателя, още преди той да е прочел и дума. С риск да ме обвините, че хващам ревюто от главата за краката, но още преди да разбера за какво става дума в „Удивителната и изключителна приказка за Мирър и Голиат”, вече търсех кой е художникът на корицата! Оказа се, че е John Coulthart, доста популярен сред феновете на Х.Ф.Лъвкрафт с илюстрациите си към неговите хорър класики. Горещо ви препоръчвам да хвърлите (поне!) един поглед на галерията с корици от официалния сайт на Coulthar! 

 

Добре, че от издателство „Сиела” са запазили оригиналната корица, (не само това, но дори посочват, че Моника Писарова е отговорна за българската адаптация) защото тя е сама по себе си един малък шедьовър! Отдалечаващите се силуети на кокетно малко момиченце, държащо за ръка висок мъж с бомбе и бастун, сякаш излязъл от роман на Дикенс… ако не беше подаващата се изпод палтото му опашка! Красиви декоративни мотиви и розови храсти, като от класическа приказка. Забулена в облаци месечина. Циферблат с римски цифри, зъбни колела и часовникови механизми. Цветовете, шрифтовете, ааах! Красота!

 

Ако историята, вдъхновила корицата е поне наполовина толкова добра, колкото самата корица, четенето определено ще си заслужава!

goliat.PNG

Дори не прочетох анотацията преди да подхвана книгата! Исках всичко вътре да е изненада! Като филм, за който си така любопитен, че дори не искаш да гледаш трейлъра, а просто да влезеш в тъмния салон и да се оставиш на лентата да те отнесе далеч!

 

Между другото, точно поради същата причина не искам и да ви издавам нищо кой знае какво от сюжета. Просто ви уверявам, че книгата е страхотна и си струва да я прочетете дори и само заради иновативната смесица от жанрове – фантастика и фентъзи, мистерия и ужаси, стиймпънк нюанс… Атмосферата е убийствена и вдъхновяваща.

goliat1.PNG

1888 година. Момиченцето Мирър е преживяла травмираща случка – шантавият й дядо я затваря във вътрешността на часовник, целият изрисуван в насекоми. Сега тя обикаля света в компанията на Голиат Хънифлауър, превърнал сигурността на Мирър в своя мисия. Голиат е доброто ченге, с потенциал да става много много лош ако някой застраши малката му спътничка. Двамата се насочват към викторианска Англия, но по следите им е зловещият мистър Фингърс, чиято цел е да се докопа до самата душа на Мирър…

 

Божичко, какъв страхотен аниме филм би излязъл от „Удивителната и изключителна приказка за Мирър и Голиат” ако я адаптират от Studio Ghibli… Някой спешно да изпрати копие на романа до Хаяо Миязаки!

 

Ишбел Бий пише страхотно, и го прави по най-различни начини! Всъщност, книгата е изградена от разказите на героите, всеки от който е представен от първо лице. И всеки от героите на Бий има свой собствен, характерен език и начин на изразяване, който се различава от този на останалите персонажи не само по гледна точка и перспектива върху събитията, но и по използваната лексика, маниер, дори дължина на изреченията и на моменти словоред! След известно време вече така свикваш с изказа им до такава степен, че направо четеш в главата си с различен глас и различна интонация!

 

„Удивителната и изключителна приказка за Мирър и Голиат” е макабричен разказ, написан с много въображение и размах. Романът е повече от впечатляващ дебют за Ишбел Бий, и истински пир за почитателите на необичайното и под-жанровите приключения.

Книголет

 

2 thoughts on “„Удивителната и изключителна приказка за Мирър и Голиат” от Ишбел Бий

Вашият коментар