Сладка римувана приказка за споделянето, щедростта, приятелството и добрите дела – това е „Дузина понички“ (изд. „Меченосец“) на писателката Кари Финисън и художничката Бриан Фарли, преведена на български от Събина Георгиева. Мечката Луана се вихри из кухнята, но уви, сладкия аромат на нейните понички привлича все повече и повече неканени гости в дома ѝ. И тъй като тя е отзивчива и с добро сърце, Луана няма нищо напротив да сподели своите кулинарни постижения с останалите животни. Уви, май никой не се замисля за самата Луана… Дали в крайна сметка мечата сладкарка ще успее да вкуси от собствения си десерт или пък всичките ѝ гости ще се окажат банда лакоми, егоистични готованковци?

Луана (мечка) приготвя пиршество с понички, подготвяйки се за дългия си зимен сън. Но тъкмо преди да отхапе първата хапка… ДЗЪН! Наминава приятелят ѝ Уудроу (мармот). Луана с радост споделя поничките си, но щом тя и Уудроу сядат да се хранят… ДЗЪН! Клайд (енот) е пред вратата. Един по един, всички приятели на Луана пристигат – Топси (опосум), Муфѐт (скункс) и Чип и Чомп (бурундуци), докато не се оформя голямо парти. Луана посреща неочакваните гости и приготвя още и още понички, като ги разделя поравно между приятелите си. Но прави една ГОЛЯМА грешка в сметките. Не след дълго кухнята ѝ е празна, зимата наближава, а тя не е хапнала нищо!

„Дузина понички“ е точно толкова сладка книга, колкото предполага и самото заглавие! Да, куплетите на тази история спокойно могат да послужат и като отправна точка за малко математически умения, а децата ще опознаят и някои типични представители на американската фауна, но най-хубавото тук е самият сюжет, в който откриваме както неволни и неосъзнати грешки, така и искрено извинение. И най-важното – промяна в поведението, проява на искрено приятелство и отговорност, и поправяне на положението, не просто с едно набързо изстреляно „Извинявай!“, а с труд, грижовност и сърдечни жестове.

Кари Финисън и Бриан Фарли са се сработили добре, тъй като текст и илюстрации си подхождат също толкова добре, колкото пухкави понички и пъстра глазура!

Още за книгата: https://mechenosets.com/duzina-ponichki/

КАРИ ФИНИСЪН пише поезия, разкази и картинни книги за деца. Живее близо до Бостън със съпруга си, сина си и дъщеря си (всички обичащи понички) и с двете им котки, които ѝ позволяват да работи в офис в таванското помещение. ДУЗИНА ПОНИЧКИ е дебютната ѝ картинна книга. Други нейни творби включват: DON’T HUG DOUG, LULU & ZOEY: A SISTER STORY и HURRY, LITTLE TORTOISE, TIME FOR SCHOOL.

БРИАН ФАРЛИ е илюстратор на книгите CHARLOTTE THE SCIENTIST IS SQUISHED от Камил Андрос и BUILDING BOOKS от Меган Уагнър Лойд. Тя също така е написала и илюстрирала две картинни книги: SECRET TREE FORT и IKE’S INCREDIBLE INK. Бриан е изучавала творческо писане и изкуство в Macalester College, след което получава степен магистър по изящни изкуства от Savannah College of Art and Design. Живее в Мичиган.

Вашият коментар