Има книги, за които не ми се иска да говоря. Не защото нямам какво да кажа за тях, въпреки че думите едва ли ще ми стигнат. Не искам да говоря за тях, а искам да ги споделя, сега, веднага, с всички. Книги, с които просто ми иде да тръгна по улицата, да ги тиквам в ръцете на случайни минувачи, а след това да наблюдавам тези произволни читатели, докато разлистват, четат, докато лицата им отразяват емоцията от страниците… „Обичам те“ на Евгения Войнова е точно такава книга. Най-новото съкровище на изд. „Давид“ е от най-изящните, нежни, поетични, смислени и красиви във всяко едно отношение издания, до които можете да се докоснете!

„В тази книга има чувство, което надхвърля рационалното, земното и реалното, дори ефектът от магията. Тази книга е за едно момче и за едно момиче, които само прелитат през живота – разделени, но заедно в мислите си. Ще ги познаете, защото това сте вие – обичалите, обичаните и обичащите. И всеки ще я прочете по свой начин – така, както е срещнал и разпознал своята голяма, незаменима и несравнима с никоя друга любов в живота си… ​ Това не е книга за проумяване. Тя само връща спомени, вади от унеса на рутината, побутва с лакът и подсеща – имаш нещо прекрасно, прегърни го, цени го, бори се за него. ​ Тази книга е едно малко изключение в портфолиото на издателството, което има за цел да превърне за малко големите в деца.“

„Вкусна бъркотия“, „Цветна бъркотия“, „Мечта“, „Сто жаби“, „Матея“, „Давид“… Всяка една от  тези книги сама по себе си е напълно достатъчна, за да ви накара да се влюбите безрезервно в творчеството на Евгения Войнова, и като писател, и като художник. Но дори и да сте сред най-големите почитатели на книгите за обичане на изд. „Давид“, „Обичам те“ ще надскочи и най-смелите ви очаквания. Тя също може да бъде споделяна с деца, но със сигурност ще „говори“ по по-различен и дълбок начин на онези, които вече са усещали пърхащи пеперуди в стомаха си…

„Обичам те“ е може би най-кратката като текст сред книгите на Евгения Войнова, но за сметка на това пък е най-интимната, искрена, лирична и зряла сред тях. Книгата събужда едновременно сърцето, съзнанието и сетивата ви. Първият прочит буквално ме накара да настръхна от удоволствие. Думите и ритъма улавят неуловимото. Формите и багрите предизвикват опиянение. Символиката и алюзиите са нежни, чисти и деликатни. Романтична книга без следа от сладникав фалш. Илюстрациите и мерената реч са в пълен унисон, а ефектният дизайн на луксозното книжно тяло се превръща в допълнително изразно средство, обогатяващо преживяването и прочита. Пролуките в страниците, през които надзъртаме, фокусът върху детайлите, загатването на сцените, намирането на визуален акцент… Великолепно!

Сътвореното от Евгения Войнова отразява една универсална история за разцъфващо приятелство и узряваща любов, за срещи и раздели, за лутането и откриването… Безспорно, всеки ще прочете книгата по свой собствен начин. В зависимост от житейския ви опит, „Обичам те“ е способна да предизвика ураган от спомени и надежди, от съжаления и мечти, от фантазии и сънища наяве… Но както и да възприемете „Обичам те“, едно е сигурно – невъзможно е тази книга да ви остави безучастни.

Простете това почти прагматично заключение в отзива за книгата, но „Обичам те“ е същинско бижу – книга, която просто ще се радвате да притежавате. Тя е перфектният подарък за всеки любим човек, с когото бихте искали да споделите живота си или поне шепа малини.

Още за изданието: https://www.david-publishing.com/%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D1%87%D0%B0%D0%BC-%D1%82%D0%B5

Вашият коментар