Все по-често говорим за възпитаване на емоционална интелигентност и комуникативни умения у децата. И все по-често имаме удоволствието да отразяваме прекрасни илюстровани книги, посветени на тази тема. Но когато говорим за емоции и общуване, сякаш се сещаме основно за чувствата и контактите между нас, хората. Че какви други чувства и контакти да има? Ами… например досегът ни с животните! Много от нас третират домашните си любимци с изключителна любов и ги смятат за пълноправни членове на семейството. Но далеч не всички животни получават такова внимание и обич. Има и хора, и четириноги с трудни съдби. Има сърцераздирателни истории, за които никога няма да разберем. За пет различни кучета с пет различни истории научаваме от „Опашати непознати“ – дебютната книга на Събина Георгиева и изд. „Меченосец“. А защо са ни нужни такива книги? Защото ни служат като мост към другите. Защото ни помагат да се съпоставим с тях, да изпитаме чувствата им, да видим света през техните очи… И да ги разберем по-добре. А ако ги разберем – нищо чудно и да ги обикнем.

„Опашати непознати” е книга, посветена на пет кучета. Те са много различни помежду си, но ги свързва едно – неприветливото им поведението. Ядосани, шумни, унили, уплашени, тези кучета се дистанцират от нас, хората. Когато се вгледаме по-внимателно обаче, се оказва, че зад всяка негативна емоция се крие причина. Нашите нови четириноги приятели се нуждаят от нашето търпение, за да ни се доверят и да ни позволят да се приближим по-близо. С малко грижа и внимание, всяко куче ще разкрие добротата си и своята „усмивка”.

Книгата е чудесно четиво за любителите на кучетата, както и на животните като цяло. Тя може да научи децата как да се държат към непознатите кучета, към бездомните кучета, към агресивните такива. Как да бъдат мили към тях, но същевременно предпазливи. Може да стимулира разговори у дома как се полагат правилни грижи за домашен любимец, за нуждата от разходки, хигиена, добра храна и разбира се, достатъчно ласки. Да, „Опашати непознати” е кучешка книга. Но тя е и много повече. Тя е и книга за емоциите, които бушуват в нас. Хората (също като кучетата) често реагират първосигнално, „ръмжат и лаят”, но това не винаги изразява истинската емоция, която изпитват. Зад избухливото поведение може да се крие самота, гняв, тъга, фрустрация, страх, физическа болка. Тази книга ни дава ценен урок по емпатия и създава възможност за полезен разговор между деца и родители за емоционалната интелигентност. Отваря темата за споделянето, здравословното изразяване на емоциите, искането и даването на прошка.

Често авторите, които са отдадени на някаква идея пишат с такъв жар и устрем, с толкова много емоция, че не са в състояние да погледнат написаното „от птичи поглед“, да се дистанцират и да приемат критика и редакция. Вложено е нещо тъй лично, че то понякога остава прекалено лично, трудноразбираемо за широката публика и особено за децата. Радвам се да отбележа, че случаят тук съвсем не е такъв. Подозирам, че точно като мен и вие искрено ще обикнете „Опашати непознати“. Това е книга с мисия и послание, в която ясно личат и сърдечен, грижовен подход, и внимателно премисляне.

Героите на книгата ще се свържат с потенциалните читатели. Ненатрапчив паралел, неусетна проекция, и ето – светът на четириногите и този на хората се срещат. Темите за взаимоотношенията ни с кучетата, за отговорността към домашните любимци, за животинската психика и още ред други са умело преплетени с аспекти, които са общочовешки, универсални. Тук присъстват хуманност, съпричастност, подадена в нужда ръка (или лапа), емпатия… Човечността не е присъща само на хората, а има и хора, на които човечността им е чужда.

И да, в този текст присъстват някои леко по-сложни и завъртяни думички, но това съвсем не значи, че използваната в самата книга лексика не е достъпна и за малки читатели. Дори напротив. У впечатлителния детски ум „Опашати непознати“ може би ще остави най-ярка следа. Път, който да бъде следван.

Колкото до визуалната част, задължително трябва да запазим по някой и друг комплимент и за нея. Красивите, топли илюстрации са на талантливата художничка Силвия Иванова. Благодарение на тях Джина, Марли, Лайка, Тото и Титан оживяват като още по-ярки и запомнящи се герои. (Надзърнете тук и ще се убедите! –> https://www.behance.net/gallery/134345069/Opashati-nepoznati-book-and-illustrations )

Още за издателството и книгата: https://mechenosets.com/

„Опашати непознати“ във Фейсбук: https://www.facebook.com/opashatinepoznati

Авторката на книгата споделя: „Аз съм Събина – съпруга, майка на две деца и няколко домашни любимци. Идвам от съвсем различно поприще, макар през годините писането винаги да е било моя страст, под една или друга форма. Първите си стихове, които написах в детска възраст, все още спят дълбок сън в една тетрадка. Написах тази книга на шега, без да предполагам, че някой ден може да я държа в ръцете си. По няколко реда всяка вечер, в продължение на седмици и месеци, тя ставаше все по-реална. Беше отдушник на моите размисли. Пандемията като че ли отключи в нас нови мечти, забравени умения, една по-различна равносметка. Може би това е било моето нещо. За мен е огромна радост, че и вие имате възможност да се докоснете до него. Дано всеки от вас намери вътре и нещо от себе си.

Вашият коментар