Какво всъщност си купувате, когато купувате книги? Замисляли ли сте се, че всъщност вие си купувате думи? Думи! Подредени в текст, предаващи идеи и емоции, носещи знания и послания… Представете си сега, че трябва да купувате не просто думите, които прочитате. Трябва да си купите и думите, които използвате. В какъв свят бихме живели, ако се изведнъж се окаже, че „здравей” и „обичам те” не са по джоба на всеки? Издателство „Давид”, което доскоро свързвахме изцяло с прелестните авторски книги (за обичане) на Евгения Войнова, ни поднася и своето първо преводно заглавие. Това е „Голямата фабрика за думи” – книжна сензация, сътворена от писателката Аниес дьо Лестрад и художничката Валерия Докампо.

Добре дошли в Страната на голямата фабрика за думи, където хората почти не говорят! В тази необикновена страна човек трябва да си купи думите и да ги глътне, за да може да ги произнесе. Малкият Филип мечтае да разкрие сърцето си пред красивата Бела. Но как да го направи? Това, което иска да ѝ каже, струва цяло състояние!

Преведена на над 30 езика, удостоена с няколко награди, с невероятните илюстрации на забележителната Валерия Докампо, тази многопластова книга – шедьовър ще достигне и до българските деца! Авторката Аниес дьо Лестрад ни кани в една удивителна страна, в която, за да можем да произнасяме думите, трябва да ги купим. Така само най-заможните могат да си позволят да се изразяват свободно. Как едно дете може да разкрие чувствата си, без да разполага с това богатство..?

Страната на голямата фабрика за думи е нещо като приказна дистопия, в която говорът е сведен до минимум. Преди да произнесеш дадена дума трябва да си я купиш и да я глътнеш. Но продуктите на фабриката не са с еднаква стойност. Можеш да си купиш рядко използвани думи на промоция. Можеш да ровиш по кофите, но там рядко ще откриеш нещо различно от обиди и подигравки. Можеш и да гониш с мрежа за пеперуди някои случайно ответи от вятъра думи. Но дали случайният улов на Филип („череша”, „прах”, „стол”) ще е достатъчен за да изрази чувствата си и да спечели сърцето на момичето, в което е влюбен?

При все, че минава за детска картинна книга, „Голямата фабрика за думи” е пълна с алюзии, които със сигурност ще погъделичкат и съзнанието на възрастните. Защо в този почти безмълвен свят богатите говорят най-много? Веднага изникват асоциации – кой може да си позволи образование, кой владее медиите, кой купува екранно време… Защо по кофите за смет лежат само обидни думи? Ето ти интересна интерпретация на „trash talk”. Бедните, които вместо помощ се натъкват на хули и презрение, на свой ред могат да изразяват предимно с остър и груб език. И колко струват думи като „обичам те”, когато идват от устата на самодоволен човек, изпитващ превъзходство над другите заради социалното си положение? Излиза, че колкото повече думи разхищаваме, толкова повече се обезценява и тяхното значение.

Но освен многопластовия, будещ размисъл текст, „Голямата фабрика за думи” блести и със своите чудесни илюстрации, без които преживяването на книгата нямаше да бъде пълно. С внимание и нежност Валерия Докампо е уловила топлината и сърдечността, които успяват да разцъфнат дори и в този мрачен, тих свят.

Преводът (дело на Деница Минева – Делан, с редакция от Мая Дългъчева), художествената адаптация (на Димитър Войнов) и изработката на книжното тяло са разкошни, както се полага на такова книжно съкровище.

Още за книгата: https://www.david-publishing.com/product-page/%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D1%8F%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1%84%D0%B0%D0%B1%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%B4%D1%83%D0%BC%D0%B8

Издателство „Давид” във Фейсбук: https://www.facebook.com/EvgeniaVoinovaBooks/

Представяне във FOX book café: https://foxbooks.bg/2021/05/20/golyamata-fabrika-za-dumi/

Представяне в „Детски книги”: https://detskiknigi.com/goljamata-fabrika-za-dumi/

Вашият коментар