Всяко ново заглавие от Евгения Войнова си е малък книжен празник за родната детска литература и „Вкусна бъркотия” съвсем не прави изключение. Шестата поред книга за обичане от изд. „Давид” по нищо не отстъпва на чаровните си предшественици, но и не ги повтаря. И противно на заглавието си, във „Вкусна бъркотия” няма нищо объркано! Тъкмо обратното – всичко си е точно на мястото, от прекрасните авторски илюстрации и ритмичните куплети, през закачливия и остроумен хумор, до ненатрапчиво предадените послания за разбирателство, приемственост и доброта.

„Преди ОСЕМ години, „Цветна бъркотия“ се появи, за да даде цвят на мечтите ми.Много деца са заспивали с нея. Много от вас я знаят наизуст, за което се извинявам, но и искрено благодаря! Сега ви представям “ВКУСНА БЪРКОТИЯ”! За да овкусите топлите семейни вечери с настроение. Това не е готварска книга! Тя просто има вкус на забавление.” – Евгения Войнова

Всъщност, спокойно можем да кажем, че „Цветна бъркотия” и „Вкусна бъркотия” се римуват като книжно преживяване. Новата стихотворна приказка отново ни среща с групичка животни, всяко от които „си знае неговото”. А дали става въпрос за външен вид или пък за аромата на храната, всичко е въпрос на вкус и няма „правилно” и „грешно”, макар, че на всеки му се струва, че именно неговият избор превъзхожда останалите.

„Животните решиха днес да си забъркат вкусна смес,

с която торта да направят, рецепта нова да представят.”

Замисълът е чудесен, но по аналогията на „много баби, хилаво дете”, представете си каква торта се получава, когато всяко животинче решава да добави към сместа любимата си храна. Разбирайте моркови от заека, мед от мечката, кокали за кучето, банани за маймуната и т.н. и т.н. Изведнъж се получава нещо, пред което изразът „манджа с грозде” започва да звучи апетитно. Каква ли ще е съдбата на забъркания буламач и дали новата рецепта няма да се окаже пълен провал и катализатор на конфликт между героите? Пригответе се за един шеговит, но ценен урок!

Е, ако вече сте чели други книги на Евгения Войнова, то трябва да ви е ясно, че краят рядко е очевиден, но винаги е позитивен, поучителен и предизвикващ усмивка. Малките читатели едва ли ще успеят да отгатнат как завършва историята. Или поне не при първия прочит. А ще кажем от личен опит, книгите на изд. „Давид” се четат безброй пъти! И има защо. „Вкусна бъркотия” е книжно забавление от класа, изпипано във всяко отношение.

Още за книгата: https://www.evgeniavoinova.com/%D0%B2%D0%BA%D1%83%D1%81%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D1%8A%D1%80%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%B8%D1%8F

Вашият коментар