Младежката фентъзи поредица „Магическата аптека” на немската писателка Анна Руе продължава и за щастие съвсем не се наложи да чакаме дълго появата на третата книга. „Тайната на града на Вечните” (изд. „Архипелаг” / „Златното пате”) ни събира отново с Луци и Матс, чиито вълшебни приключения се завихрят отново, придружени от не по-малко вълшебните илюстрации на художничката Клаудия Карлс.

Ето че третата част на Магическата аптека, която много читатели очакваха с нетърпение, вече е факт. Луци и Матс отново са по следите на Вечните, които някак са успели да се сдобият с голямо количество Метеорен прах. Плановете им са още по-мащабни и приятелите трябва да действат възможна най-бързо. Искат или не, малкото братче на Луци – Бено, ги следва неотлъчно. Единствената следа, която имат отвежда тримата в Париж. Там, още с пристигането, водовъртеж от събития ги увлича в изпълнено с напрежение и опасности приключение. Ще успеят ли да се справят сами или ще получат неочаквана помощ?

Нямам насищане за детско фентъзи, какво да ме правиш! Добавете и грабваща корица и приканващи илюстрации, които просто те привличат неудържимо да се потопиш в света и да опознаеш героите му и вече не ме търсете, можете да ме оставите в компанията на поредната поредица. А ако въпросното фентъзи не идва в превод от англоезичен автор, а от език, на който няма как да го прочета в оригинал – радостта ми е още по-голяма. „Магическата аптека” отговаря напълно на всички тези критерии. При това Анна Руе разчита на една по-необичайна и интересна концепция за магиите, от обичайното „абракадабра”, което сме свикнали да срещаме къде ли не.

„Едно ухание може за миг да те омагьоса и д те отведе в свят,  който е по-древен, отколкото си представяш. Но друго ухание може да те плени завинаги.” – Сирел дьо Ришмон, производител на аромати, Париж 1905 г.

Потапяме се за трети пореден път в един свят на ароматни облаци и благоуханни мъгли, на приказни бризове и опияняващи миризми, на редки съставки и опасни рецепти. Но освен тях ни очакват и поставено на изпитания приятелство, трепети и искри, вълнения и неочаквани разкрития. Близо 300 страници от тях! А страниците летят неусетно. Анна Руе надгражда върху всичко, което знаем от „Една тайна витае във въздуха” и „Загадката на черното цвете” и разгръща света на поредица „Магическата аптека” до нови хоризонти, с любимите герои (сред които отново и сладурчето Бено) и нови познанства.

Клаудия Карлс играе ключова роля за атмосферата на историята. Нейните илюстрации наистина придават страхотен детайл на написаното, будят въображението ни още повече и правят книгата изключително привлекателна. Луксозната твърда корица се нарежда перфектно до предните два тома, и се надяваме, че час по-скоро до нея ще застане и новата четвърта част – „Турнирът на хилядата таланта”.

А това, което буди още повече очакване и любопитство е последната страница на „Тайната на града на Вечните”, на която издателството ни обещава среща с още един невероятен свят на Анна Руе – примамливо изглеждащата корица на „Зеландия” обещава вълшебни морски приключения.

Още за книгата: https://zlatnoto-pate.bg/bg/product/1058

Вашият коментар