Лий Бардуго, „Жената-чудо” на Young Adult-а, връхлита като ураган! Ако има нещо, от което българските читатели (и особено аз в частност) се страхуваме, то това са незавършените поредици. Продажбите дирижират продълженията. Тогава каква трябва да я вярата на „Егмонт България” във „Вселената Гриша”, че да издадат цяла трилогия наведнъж? Нещо повече – две години по-късно романът, положил началото на серията, се завръща с ново, трето издание. И този път корицата е вдъхновена от екранната адаптация на Netflix. Струва си да прочетете книгата преди да се потопите във филмовата версия. Разгърнете заедно с мен „Сянка и кост” и ще разберете на какво се дължи това!

97895427257181617217209.5296.jpg

ВОЙНИК. ПРИЗОВАВАЩА. СВЕТИЦА. Осиротялата Алина Старков е избрала да бъде войник и да защитава своето кралство – Равка. Тя е наясно, че може и да не оцелее при първия си преход през Долината на смъртната сянка – ивица земя, обитавана от неестествен мрак и ужасяващи чудовища. Но когато полкът й е атакуван, а най-добрият й приятел – смъртно ранен, Алина разкрива неподозираната магия, която притежава. Благодарение на новооткритата си сила, Алина е вербувана от Гриша – магьосническия военен елит на Равка – и попада под обаянието на прословутия им водач Тъмнейший. Той вярва, че Алина е способна да заличи Долината на смъртната сянка и да обедини тяхната разкъсвана от войни страна. Но само ако можеше да овладее непокорната си сила…

book1-cover20copy1559129456.3316

Нека да започна с това, че трите книги кацнаха в ръцете ми във великолепен комплект – лимитираната кутия „Сянка и кост“, в която самите романи открих и куп благинки, с които от издателството бяха решили да поглезят фенската ми душа. Всяка тематична кутия съдържа стикери с изображения на могъщите муски от кориците (елена на Морозов, Ледения дракон и Жар-птица), десет LED лампички, и личният ми фаворит – писмото на Мал до Алина, „открито край северната граница на Равка”. Ей такива писъмца много обичам – дребно нещо, но наистина ти помага да се пренесеш във въображаемата вселена и да се потопиш изцяло в атмосферата й. (Лимитираната кутия „Сянка и кост“ се предлага ексклузивно в уебсайта на издателство „Егмонт“ с безплатна доставка и до изчерпване на количествата.) А първият роман, обектът на това ревю, идва с обновена корица и допълнително съдържание – новелата „Шивачката“, нова сцена от „Сянка и кост“, разказана от гледната точка на Женя.

grisha_11559222377.7141

Но стига за кориците, бонусите и светлинките! Знам, че горите от нетърпение да разберете какво всъщност е сътворила Лий Бардуго. А то е ни повече, ни по-малко – цял един нов жанр! Да, тука едни колеги са ми проглушили ушите със своя „стиймпънк”, „дизелпънк”, „електропънк”, „киберпънк” и т.н. „пънкарски” фантастични жанрове и поджанрове, но за този дори и те не бяха чували. „Царпънк” е термин, „изкован” от самата Лий Бардуго и именно така се категоризират книгите от „Вселената Гриша” – фентъзи, вдъхновено от естетиката, културата, митологията, политиката и социалния строй на Русия от началото на 19-и век.

И атмосферата на романа наистина е трепач! Ако тук има експерти по руска история и фолклор, моля не хуквайте да правите списъци с несъответствията и пропуските на писателката – Бардуго нито за миг не претендира за автентичност и достоверност, тя дори не ситуира историята си в царска Русия. Ако до този момент не е станало ясно – подчертавам, че поредицата не е историческа, нито дори алтернативна история, а чисто фентъзи, с много заемки и инспирации от духа на гореспоменатата епоха. И художествената действителност, която Бардуго създава наистина е така вълнуващ фон на действието, че на моменти грабва вниманието ми повече и от самите герои. (И да, това го казвам със съвсем свежи впечатления след четенето на една друга прекрасна трилогия с руски мотиви – тази на Катрин Арден).

11111.JPG

Иначе сюжетът на първата книга е сравнително предсказуем, но по приятен начин. Лично аз нямам нищо против един майсторски написан Young Adult пастиш, поднесен в съвършено нови одежди. Равка е раздирана от войни и надеждата за спасение идва в лицето на младата Алина и нейната дарба, но съдбата на избраница я принуждава да жертва свободата си и да загърби личните си интереси… което, съвсем разбираемо при импулсивно, младо момиче, не се получава особено добре. Алина оставя зад гърба си приятелите си и дома си и се оказва заобиколена от елита на Гриша” – обещаващи бъдещи войни и лидери, всеки от които притежава различни магически способности. И както можете да очаквате от едно подобно училище – доброжелателите са малко, а завистта, двуличието и доведената до крайност конкуренция те дебнат отвсякъде.

Да, историята на „Сянка и кост“ може и да ви звучи познато, но нека това да не ви спира. Ако търсите ненатоварващо, но изпълнено с интрига четиво, чието действие се развива на ново и вълнуващо място, то можете да заложите на Лий Бардуго. Романът е наистина омагьосващо въведение в един свят, от който съвсем не искам да си тръгвам! Очаквайте скоро ревюто ми и за следващите книги.

Книголина

Още за книгата: https://egmontbulgaria.com/sjanka-i-kost-325/1-sjanka-i-kost-s-podarak-p1818

2 thoughts on “„Сянка и кост” от Лий Бардуго

Вашият коментар