„Снегоград“ (изд. „Поляна“) е вече четвърта прекрасна колаборация между писателката Мая Дългъчева и художничката Невена Ангелова. След сърцеразтапящите „Топлото човече“, „Как кученцето си намери дом“ и „Какво е да си майка“, дали и тази мразовита снежна история ще успее да сгрее сърцата на читателите? Елате с нас в това (не)обикновено градче, наречено „Снегоград“ и ще проверим заедно!

„Снегоград“ е весела зимна история в рими от Мая Дългъчева, която разказва как едно обикновено градче само за денонощие се превръща в Снегоград. Снегоград си има свои снежни жители, свой кмет, свой лекар, своите зимни, но неочаквано и летни, грижи и радости. Как се излиза от бедствено положение? Децата имат нестандартно решение! Да, когато нашите умове не са в капана на познатото и изпитаното, когато „възрастното“ мислене бъде заменено от свободната детска фантазия, от играта – тогава всичко става с лекота и си идва на мястото по-бързо, отколкото човек предполага. Макар и често да се случва по необичаен начин. И в тази книга художничката Невена Ангелова е съавтор на текста – нейните прекрасни артистични илюстрации партнират на думите и превръщат книгата в истински художествен албум. А на последната страница за децата има специална изненада.

Една нощ

над градчето тлъст облак спрял –

пухен и като възглавница бял,

само че пълен не с перушинки,

ами с милиони меки снежинки.

Всяко едно от двете имена върху корицата на тази книга само по себе си е гаранция за стойностно и нетипично книжно преживяване. Историите на Мая Дългъчева винаги носят нещо слънчево, човеколюбиво, чисто, искрено и истинско. А изобретателната смесена техника и нестандартния, артистичен подход на Невена Ангелова кара всяка книга да носи усещане за нещо повече от просто книга. Сякаш с разлистването на страниците едновременно отиваме и на куклен театър, разглеждаме изложба, отваряме забравено чекмедже, пълно с носещи спомени дреболийки…

„Снегоград“ не прави изключение от това правило. Това е историята за едно типично малко градче, в което си имат пекар, пощальон, лекар и кмет, а животът тече със скорост „Разходка“. Снегът покрива не просто праговете, но дори и самите къщи и тогава нещата тръгват на зле! Хората остават изолирани по домовете си и това буди известно притеснение, да не кажем наченки на отчаяние, но… На помощ идват децата! Тях такива неща не ги спират! И ако от лимоните на живота би трябвало да си правим лимонада, то какво да си направим от дълбоките, мразовити преспи?

Каквото си искаме!

Свързващите тунели биват прокопани незабавно! Ако нямате лопата, грабвайте каквото ви попадне. Черпак също ще свърши работа. А веднъж заедно, за хлапетата няма по-логично нещо от това, да се хванат дружно и да сътворят безброй снежни човеци! Населението на града расте ли расте, а доскоро скучаещият лекар най-накрая има куп пациенти, за които да се грижи, тъй като покрай покачването на температурите и заешките набези снежните човеци страдат от най-различни симптоми…

Римуваната приказка „Снегоград“ е весела, оптимистична история за задружие, в която въображението побеждава, а детската гледна точка към света обръща в приключение онова, което възрастните считат за проблем.

Мая Дългъчева във Фейсбук: https://www.facebook.com/MayaDalgacheva

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s