Фаровете на колата ти не са в състояние да преборят мрака. Чистачките се оказват безсилни срещу пороя. Защо ти е трябвало да слушаш онзи старец, който ти е подсказал пътя? Дали те е подвел нарочно? Нещо внезапно се появява пред автомобила и това е достатъчно не само да те извади от тревожните ти мисли, но и от криволичещия неравен селски път! След като се озоваваш в канавката, не ти остава друго освен да потърсиш телефон и подслон за през нощта. Противно на лошите си предчувствия, все пак се насочваш към единствената мъждукаща в нощта светлинка. Така се озоваваш в „Къща от Ада“! Какво ли те очаква зад стените на зловещата сграда? Призраци? Зомбита? Вампири? Демони? Поклонници на сатанински култ? Всичко това, че и още повече! Защото майсторът на книгите-игри Стийв Джаксън не е щадил хорър тропи в това интерактивно приключение на ужаса, част от небезизвестната поредица “Fighting Fantasy” / „Битки безброй“, която отново излиза и в България, благодарение на издателство „GENY-G“.

Страховита история с елементи на игра – цяло приключение с книга в ръка! Заседнал си на километри от цивилизацията, след като колата ти се разваля през една мрачна, дъждовна нощ. Единствената ти надежда за убежище е едно странно, порутено имение, което забелязваш в далечината. Но с влизането в къщата те очакват смразяващи кръвта премеждия. Мистериозно братство се събира, за да провежда ужасяващите си ритуали, а ти попадаш в плен на кошмарната къща. Героят си Ти! Ще оцелееш ли цяла нощ в една Къща от Ада?

„Къща от Ада“ е точно това, което заглавието предполага – приключение в стара постройка, обладана от злите сили. Зад повечето врати се крият страховити гледки и кръвожадни врагове, но уви, за да се измъкнете от това прокълнато място ще ви се наложи доста да изследвате наоколо! За да се изправите срещу корена на злото трябва да се сдобиете с необходимите артефакти, ключове и специални предмети, в противен случай нямате шанс. А това никак не е лесна задача. Преминаването на книгата с успешен край още от първия път е почти невъзможно.

Стийв Джаксън е особено коварен спрямо читателите-играчи тук, тъй като е способен да ви поведе по дълги разклонения, оставяйки ви с впечатлението, че сте на прав път. Ей, щом не съм срещнал края си до момента, значи онзи избор десет епизода по-рано е бил добър и вече мога да махна пръста си от страницата и, образно казано, да изтрия този save game. Да, ама не! В „Къща от Ада“ има редица лъжовни пътечки, които ви водят по спирала към задънена улица и фатален завършек на приключението. Чертаенето на карта и воденето на записки е почти задължително, тъй като има не едно и две нещица, които изискват предварително проучване и наизустяване.

От гледна точка на възрастен, взискателен играч, това вероятно е минус, тъй като логичните, оправдани избори и високата интерактивност са винаги за предпочитане, но нека не забравяме, че говорим за едно от сравнително ранните заглавия, от ера, в която книгите-игри са били предимно неангажиращо забавление за подрастващи, и не са били подлагани на дисекция от страна на ветерани с десетилетия опит. Ако можете да „превключите“ и да четете „Къща от Ада“ с очите (и акъла) на 10-12 годишен, удоволствието е гарантирано! Лично за мен, това е едно носталгично завръщане към детството, когато през 90-те култовата серия излизаще с логото на „Селекта“.

Откъм сюжет, книгата съдържа малко повече история от атракция в лунапарка, тъй че не очаквайте някакви главозамайващи интриги и изненадващи обрати. Целта тук е чисто и просто да оцелеете и да се противопоставите на злокобната сила, отговорна за кървавата история на къщата. Механиката е стандартната за „Битки Безброй“, но с едно любопитно нововъведение… Стийв Джаксън е въвел уникално за поредицата правило специално за тази книга.

Освен възможността да загинете по време на битка, когато вашите точки Издръжливост паднат под нула, тук съвсем буквално можете да си умрете от страх! В началото на книгата определяте прага на своята смелост, колко точно ужасии можете да понесете. С всяка следваща смразяваща кръвта случка, през която преминавате, се приближавате все повече и повече до фаталния момент, в който вашият герой умира не от нараняванията си, а от преживените страхотии.

За хорър атмосферата се е погрижил и художникът Тим Сел, чиито илюстрации са цветни в това юбилейно издание, посветено на 40-тата годишнина на поредицата „Битки Безброй“. Трябва да призная, че не съм свикнал да чета книги-игри с цветни илюстрации, но определено не бих отказал ако издателите ни глезят по-често по този начин!

Откъс: https://www.ozone.bg/media/pdfs/63a2bb9f6e47b.pdf

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s