Какво превръща даден човек в супергерой? Способността да лети или да спира куршуми с голи ръце? Трагедия, белязала миналото му? Или възпитанието, което е получил от родителите си? А може би е всичко това, събрано накуп. При всички положения, за младия Кларк Кент, да бъде супергерой се оказва призвание.

„Супермен: Призвание“ е поредица в 12 броя от 2003 г., в която сценаристът Марк Уейд и художникът Лейнил Франсис Ю представят по нов начин ранната история на Човека от стомана. А сега, 20 години след издаването си, поредицата се появява за първи път и на български език, благодарение на „Artline Studios”.

Спомням си как през 2006 г., покрай излизането на филма „Супермен се завръща“, именно „Artline” бяха тези, благодарение на които най-накрая видяхме комикси за Последния син на Криптон и у нас – под формата на четири прелюдии към кинолентата, и нейната филмова адаптация, отново разделена в четири книжки, скрити в кутии със зърнена закуска. Да, разпространението беше малко нестандартно, но зажаднелите за героични подвизи фенове, сред които бях и аз, обикаляха трескаво магазините, с надеждата в поредната кутия да се падне заветният липсващ брой. Този път обаче, Супермен долита направо в книжарниците и намирането му е доста по-лесно.

Още отсега бих искал да подчертая, че „Супермен: Призвание“ е чудесен избор от страна на издателството – не само заради годишнината на комикса, а и защото историята е напълно самостоятелна и разглежда защо Човека от стомана е такъв, какъвто е. По време на 12-те броя, Кларк Кент се запознава със своето криптонско потекло, обикаля света, сформира приятелство (и вражда) с властолюбивия Лекс Лутър и дава началото на двойствения си живот като непохватен, но добронамерен репортер в голям градски вестник и борец за истина и справедливост. Налице са и другите очаквани ключови образи – все така безразсъдно прямата Лоис Лейн и дерзаещият фотограф Джими Олсен. И на всичко това, от житейска драма до мащабни екшън сцени, Марк Уейд отделя подобаващо внимание, което прави чест на дългогодишния мит за Супермен. Въпреки новостите в сюжета, сценарият не изневерява на всеобщо установената представа за главните герои. От визуална гледна точка, основната реинтерпретация е по отношение облика на планетата Криптон и нейната технология. Дизайните, които Лейлил Ю създава за тях са коренно различни от видените в екранизациите от 70-те и 80-те години, но пък в тях се долавя нотка от европейски комикси, рисунките на Джон Бърн и анимационния сериал от 96-та, без крайният продукт да изглежда като евтина имитация.

И макар Лейнил Ю със сигурност да не е сред любимите ми художници, илюстрациите му са динамични и има редица истински вълнуващи панели. Освен цялата поредица, обемният том включва още интересен поглед зад кулисите.

Ако още не сте го направили, съветвам ви да се изстреляте по-бързо от куршум към най-близката книжарница, защото „Супермен: Призвание“ е наистина суперски комикс, който ще удовлетвори дългогодишните фенове, а несъмнено ще спечели и много нови такива на Човека от стомана. 300 страници, от които няма да можете да откъснете очи, дори ако някой ви каже да погледнете нагоре и да решите дали над вас прелита птица, самолет или мъж, закичен с червена пелерина. Чудесно издание, с което да отбележим 85 години от създаването на емблематичния герой на DC!

Още за комикса прочетете тук: https://artline-store.net/product/1239/supermen-prizvanie.html

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s