Не е никак лесно човек да си избере фаворит из изпълнения с красиви класики каталог на изд. „Миранда“, но сред всички завърнали се от миналото мили на сърцето ни произведения, събраните тук приказки наистина заемат челни позиции! Поредният луксозен сборник с родни бисери съдържа три приказки, илюстрирани от художника Никола Мирчев – „Весела забава в горската дъбрава“ на Лила Захариева, „В горския ЦУМ“ на Емилия Захариева и „Чайката Белушка“ на Леда Милева. Машината на времето отново е в действие. Добре дошли отново в детството на своите майки и бащи, баби и дядовци!

„В горския ЦУМ“ е любимата приказка на моя баща, който все още я помни наизуст от своето най-ранно детство. Завръщането на приказката в ново издание, при това придружена от още две други прелести истории, отново илюстрирани от безспорния майстор Никола Мирчев – това вече си е истински празник! А дали децата ни знаят, че днешният мол е нещо като едновремешния ЦУМ? Едва ли! Но не пречи да научат, при това в компанията на куп пременени горски обитатели.

Да, от тези страници лъха много носталгия. Но не лъха на нафталин! Защото макар и разпокъсаните, захабени и пожълтели оригинали да се пазят като свидни съкровища в семейните библиотеки, тяхното съдържание е неподвластно на времето. Фолклорните мотиви и типичния за онова време висок морал и идеализъм може и да не са присъщи за повечето днешни детски книги, но със сигурност не са досадна отживелица. А любопитният примес на анималистични приказки, звънки рими и мотиви от едновремешното ежедневие и светски живот носят усещане за нещо различно и ни пренасят в една идеализирана версия на отминала епоха.

Лила Захариева („Гъбка червенушка“, „Хубавелка“, „Малката аптека на горската пътека“ и др.), Емилия Захариева („Живата мартеница“, „Доброджанска приказка“ и др.) и знаменитата Леда Милева („Работна мецана“, „Златоперко“, „Карнавал в горага“…) – все имена, които не се нуждаят от представяне. Добавете към тях и илюстрациите на Никола Мирчев („Горски приказки“, „Приключенията на Чипоноско“, „Заювата люлка“ и др.) и комбинацията става наистина неустоима! Прелестни пейзажи, одухотворени персонажи, пищни детайли… Красота на всяка страница. Хубав начин да отбележим 50-годишнината от ранната смърт на талантливия художник.

Още за книгата: https://miranda.bg/shop/%d0%ba%d0%bd%d0%b8%d0%b3%d0%b8/%d0%b2%d0%b5%d1%81%d0%b5%d0%bb%d0%b0-%d0%b7%d0%b0%d0%b1%d0%b0%d0%b2%d0%b0-%d0%b2-%d0%b3%d0%be%d1%80%d1%81%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b4%d1%8a%d0%b1%d1%80%d0%b0%d0%b2%d0%b0-%d1%82%d0%b2%d1%8a%d1%80/

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s