„Вая и вещиците“ на Ваня Чернева е детско-юношески фентъзи роман, който съчетава популярни тропи от съвременното младежко фентъзи с вдъхновяващи мотиви от родния фолклор. Главната героиня е младо момиче, което изведнъж осъзнава, че е потомка на славен вещерски род, а чрез нейните вихрени приключения читатели от всички възрасти ще имат възможността да се убедят, че и българската митология е не по-малко омагьосваща от която и да било друга. Сюжетът ни среща с куп легендарни създания, вплита в себе си разнообразни обреди, но и съумява да звучи актуално и грабващо за взискателните днешни читатели. А най-хубавото е, че ако имате съмнения относно качествата на книгата, то от изд. „Коала прес“ са предоставили напълно безплатно пълната версия на текста в електронен вариант! Така всеки сам може да реши дали иска да хване Вая за ръка и да се отправи заедно с нея в този чудноват и понякога леко страховит свят на вещери и вещици, караконджули, самодиви, песоглавци, мори и сенки.

Представи си, че си на 11 години и внезапно разбереш, че си вещица. И не само ти. И баба ти, и лелите ти, че даже и дядо ти е вещер. Но не в това е проблемът. Лошото идва, когато осъзнаеш, че нещо те дебне непрекъснато, че зло същество те иска само за себе си и неистово се стреми да те превърне в свое подобие. За да се опълчиш срещу лошотията, лишила те от родители, ще ти се наложи да се научиш да бъдеш истинска малка вещица.

Историята във „Вая и вещиците“ разкрива красивия тайнствен свят на българската митология. В основата на сюжета е залегнало наше древно поверие за обред, свързан със сваляне на Луната, който е един от най-силните магически ритуали и във фолклорното мислене се е свързвал с големи беди. Националната обагреност на книгата я прави ценно и полезно четиво за младите български читатели, които, проследявайки неочакваните събития около главната героиня Вая, ще преживеят вълшебни, страшни и смешни приключения с мамяци, устрели, домовници, вещици и вещери. Ще разберат, че силата ни не е в някакви си вълшебни пръчки, а в самите нас. Ще открият, че има светове и създания от нашата митология, за чието съществуване дори и не са подозирали.

Все по-популярни стават фентъзи романите за млади читатели, които вместо да се опитват безпардонно да подражават на успешните западни фентъзи поредици, черпят вдъхновение от родните извори. Разбира се, универсалните теми, сюжетните схеми и скелетът на историята може и да се доближават до популярни и известни произведения, но локалния колорит и местния контекст са от голямо значение и придават нови одежди на иначе познати обрати. „Вая и вещиците“ утвърждава Ваня Чернева като сладкодумен разказвач, който познава вкуса на широката публика и се съобразява с нейните нужди, но и не се страхува да свърне встрани от отъпканите пътеки.

Но не е задължително да взимате думите ни на доверие. Както вече споменахме в началото, можете да се убедите и сами с безплатната електронна книга.

Още за изданието: https://www.koalapress.com/book/vaya-i-veshticite

Електронна версия на книгата: https://www.koalapress.com/kpw/assets/uploads/vaya-i-veshticite-e-book.pdf

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s