Време е за нов случай за „Пейджъс и Ко“! И за нова разтоварваща и извънредно развлекателна книга от Ана Джеймс. Вече сме се сприятелили с Тили и книгобродците и нямаме търпение те отново да ни поведат из света на приказките, в който, за щастие, има и предостатъчно място за пораснали деца като нас! Присъединете се към нас за да се изгубим заедно в „Тили и изгубените приказки“ (изд. „Orange Books“).

Тили Пейджъс е книгобродка. Тя може да пътешества в книгите и дори да говори с героите, които среща там. Ала способностите ѝ са подложени на изпитание, когато от вълшебните приказки започва да изтича книжна магия и в света на книгобродците настава хаос… Тили заминава за Париж заедно с най-добрия си приятел Оскар. Двамата смели книгобродци се отправят на приключение в приказната земя, за да открият защо разни герои се губят в чужди истории и каква е причината от нищото да зейват сюжетни дупки. Ще успее ли Тили да разобличи виновника за цялата тази бъркотия, за да могат всички да заживеят щастливо до края на дните си?

Няма как да имаш сантимент към приказките и детската литература и да не си паднеш по поредицата „Пейджъс и Ко“. Във втория том Ана Джеймс затвърждава още повече прекрасните ни впечатления от уводната книга, като отново превръща повествованието в поклон към класиката, припомняне на корените, посочване на кладенеца на вдъхновението… Но писателката не пропуска да внесе и своя принос, връщайки познати герои и задължителни тропи за да ги освежи и префасонира, да ги превърне в нещо едновременно изненадващо, пък и леко образователно за читателите. Личи си, че авторката си е написала домашното и се е постарала всячески да предаде информацията по увлекателен и забавен начин, който не стои като кръпка, а се слива с повествованието.

Нека си го признаем, в своите мечти, всички ние сме малко или много книгоходци. Ето защо и четива като „Тили и изгубените приказки“ са хем въздействащи, хем интересни, хем извънредно удовлетворяващи, дори вече да сте попрескочили възрастовата група, към която са насочени романите от серията.

Но това, което е още по-хубаво – подобни съвременни книги, които правят постоянни препратки към крайъгълните камъни на детската литература несъмнено могат да послужат и като компас за днешните подрастващи и да ги насочат към това, с което са расли техните родители, баби и дядовци, и книжното наследство върху което стъпват днешните писатели. А междувременно, Ана Джеймс пренася героите на нови места и държи всички ни омагьосани и в напрежение…

Остава само един въпрос – кога идва и третата книга? 😊

Още за книгата: https://www.orangecenter.bg/peydzhas-i-ko-kniga-2-tili-i-izgubenite-prikazki.html

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s