Преди няколко години, обичайните заподозрени от „Студио Артлайн“ пуснаха на българския пазар „Някога и в бъдеще: Кралят е жив мъртвец“ – първи том от сравнително нова хитова поредица на „Boom Studios!”, която преплита английска митология с много екшън и щипка хумор (добре де, и мъъъъъничко романтика) в шарено комиксово изживяване. Честно казано, дори не бях обърнал внимание на заглавието преди това, но след като го прочетох, останах много приятно изненадан и се надявах да има още. Обещаното продължение малко се позабави, но ето, че вече държа в ръцете си и „Някога и в бъдеще – том 2: Староанглийски легенди“. Да видим струвало ли си е чакането.

След възкресението на крал Артур в първи том и отблъснатото нашествие на зомбираните му орди, Бриджит (миловидна, на пръв поглед, старица, прекарала младините си в трепане на чудовища) и внук ѝ, Дънкан, продължават да бранят Великобритания от свръхестествени заплахи. Откраднат ръкопис обаче довежда до възкръсването на поредната староанглийска легенда. А нейният митичен герой, този път ще се окаже в ролята на злодей. Същевременно продължава и загатването на по-голямата картинка, която ще се разгърне нататък в поредицата.

Събраните във втори том броеве 7-12 съдържат още от всичко, което ме грабна в първи том – нетрадиционни герои, сполучлив хумор и великолепни рисунки. Без да омаловажавам ролята на сценариста, Кийрън Гилън, за мен именно илюстрациите на Дан Мора и оцветяването на Тамра Бонвилън са това, което ме грабна истински още с първи том и на което продължавам да се любувам и сега. Стилизацията в образите на Мора и смелата употреба на ярки цветове дори в по-мрачните моменти от историята са абсолютна радост за окото!

Има едно нещо, което не ми хареса в „Староанглийски легенди“ – свърши твърде бързо! Изчетох комикса на един дъх и сега стоя нетърпеливо в очакване на следващите томове (които, надявам се, се задават!). Ако си падате по приключенски истории, но е започнало да ви дотяга от супергерои (а дори и да не е), не пропускайте „Някога и в бъдеще“! Ако пък на всичкото отгоре си падате по английска митология и фолклор, този свеж прочит вероятно ще ви допадне още повече!

Още за изданието научете тук: https://artline-store.net/product/921/nyakoga-i-v-badeshte-2-staroangliyski-legendi.html

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s