Ето, че достигнахме до финала и на тази вихрено вещерска и приказно приключенска поредица! Цялата трилогия „Любов, захар и магия“ от Ана Мериано е вече и на български, благодарение на всеотдайната Преслава Колева и изд. „Лютиче“. И да, ние също не искаме да се разделяме със семейство Логроньо, но ви уверяваме, че кулминацията на тази детско-юношеска фентъзи серия не би могла да бъде по-удовлетворяваща и мила от връхлетялата „Бърканица от бели“.

Незабравимото семейство вещици от поредицата на Ана Мериано се завръща за още една порция захар и магия. Лио очаква с нетърпение пролетната ваканция, за да може да прекара повече време в семейната пекарна „Любов и захар“. Има толкова много неща, които да научи, докато стане истинска вещица. А и все още не знае коя е рождената ѝ сила. Но като че ли семейство Логроньо е застигнато от лош късмет. Нова пекарна отваря врати в Роуз Хил и заплашва бъдещето на „Любов и захар“. Магически предмети, предавани в семейството на Лио от поколения, започват да изчезват необяснимо. А родителите ѝ очевидно крият нещо от нея и от сестрите ѝ. Ще успее ли Лио, с помощта на верните си приятели, да открие крадеца и да спаси семейния бизнес? И дали неочакваната поява на дядо ѝ Логроньо не носи още неприятности…

Браво на изд. „Лютиче“, че така бързо издаде цялата поредица и не ни кара да чакаме дълго новите авантюри на Лио и компания! Много ми харесва как въпреки, че става дума за младежки книги, проблемите на възрастните също не са спестени, защото те неминуемо оказват влияние и върху живота на децата. Независимо дали става въпрос за скок в наема, за подозрително държание на близки или за черната овца на рода – тревогите на големите рядко остават извън полезрението на новото поколение. Безгрижното детство никога не е изцяло безгрижно. А колкото повече се укрива един проблем, толкова повече нарастват черните подозрения и страшните очаквания. Винаги е по-добре да има откритост, откровеност и сплотеност, защото проблемите са по-лесни за разрешаване, когато ги споделяме и посрещаме заедно.

И в своя последен том „Любов, захар и магия“ продължава да бъде образец за страхотна съвременна литература за подрастващи читатели. Ана Мериано спазва всички правила и покрива всички очаквания, като успява едновременно с това да ни изненада и да предизвика топли и искрени усмивки. „Бърканица от бели“ е съчетала в себе си и прекрасни персонажи, и сърдечни семейни взаимоотношения, и истинско приятелство, и културно разнообразие, и поклон пред корените и традициите… А всичко това са съставки от рецептата, с която писателката е забъркала този впечатляващ трети том! Мисля, че всички читатели ще се съгласят – най-хубавото е оставено за десерт!

Аз направо си искам допълнително, та ако някога Ана Мериано реши да забърка още някое приключение за вещерското семейство – със сигурност ще го посрещна с огромен апетит!

Изд. „Лютиче“ във Фейсбук: https://www.facebook.com/lutichepublishing

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s