Радвайте се! Краят е близо! Идва „Денят на страшния съд“! … Какво му е радостното ли? Е как! Краят на поредицата „Науката от Света на диска“ (изд. „Сиела“) настъпва в нейния четвърти том „Денят на страшния съд“, в който Тери Пратчет и неговите академични съратници отново ще забавляват и просвещават. Финалната част на серията се фокусира предимно върху вяра, религия, култове и секти… Една доста проницателна книга по темата за боготворенето, от един от най-боготворените писатели на всички времена!

Когато поредното много голямо нещо заработва в Невидимия университет, една библиотекарка от Света на Кълбото изненадващо се телепортира в Света на Диска. Тя не е напълно неподготвена за този странен инцидент. Макар и неволно, вече се е докосвала до Б-пространството и е срещала тук-там по някоя обелка от банан. Но да се срещне лично със самия Библиотекар, все пак за нея е доста вълнуващо. Телепортирането на Марджъри Доу едва ли би могло да стане в по-подходящ момент. Защото в Анкх-Морпорк назряват безредици от религиозен характер и в центъра им е не друго, а странната, кълбовидна, лишена от магия Вселена, която Марджъри до съвсем скоро е смятала за единствената. Една секта поклонници на бог Ом, толкова фанатични, че дори ако самото божество слезе и им каже, че грешат, няма да се откажат от вярванията си, претендира за собственост над Света на Кълбото. Магьосниците обаче не са склонни да го дадат и лорд Ветинари е принуден да влезе в ролята на арбитър и да отсъди в този толкова необичаен съдебен процес. А докато в Света на Диска страстите се нажежават, в Света на Кълбото Тери Пратчет, Иън Стюарт и Джак Коен сътворяват поредната плетеница от наука, философия, хумор и фантазия – финалната, четвърта част от поредицата „Науката от Света на Диска“.

„Науката от Света на диска: Денят на страшния съд“ определено не е толкова леко четиво, колкото повечето остроумни заглавия от „Света на диска“, но пък и не е толкова тежко, колкото чисто научните книги и трудове. С помощта на Иън Стюарт и Джак Коен, Пратчет отново ни поднася онази страхотна амалгама от художественото (предимно под формата на фентъзи и хаплив хумор) и научното (постигнато с необходимите проучвания и не без намесата на експерти от съответните области).

Тъй като предните томове бяха ориентирани към доста по-точни науки, в „Денят на страшния съд“ сякаш има известно лутане и някои пасажи като че ли са една идея по-протяжни от необходимото. Книгата не е толкова ясно подредена като своите предшественици, но в никакъв случай не е за пропускане. В исторически, социален, културен и… пародиен аспект, книгата е умела дисекция на ролята на религиите в развитието на човечеството.

Четвъртата и последна част на „Науката от Света на диска“ успява за пореден път да изпълни иначе вече познатата формула със свежо ново съдържание и да даде впечатляващ и любопитен обзор в избраната за книгата тематична сфера. От абсурдното до атеистичното и от божественото до биологичното, Сър Тери и компания са тук, за да обяснят и осмеят, да разширят познанието и да разведрят атмосферата.

Още за книгта: https://www.ciela.com/naukata-ot-sveta-na-diska-tom-4-deniat-na-strashniat-syd.html

Тери Пратчет е британски писател и най-продаваният автор във Великобритания за 90-те. Най-известен е със серията си от комични фентъзи романи за Света на Диска. До декември 2007 г. е продал 55 милиона книги по света с преводи на 36 езика. Роден е в селото Форти Грийн, което сега е част от Бейкънсфийлд, графство Бъкингамшър, Великобритания на 28 април 1948 година. От 1959 г. учи във висше техническо училище в Уайкъмб. Неговият първи разказ „The Hades Business“ е публикуван в училищното списание през 1961 г., а през 1963 година — в професионално издание. След това напуска училище и се заема с журналистика. Неговият първи роман „Килимените хора“ (The Carpet People) е публикуван през 1971 година. Първата книга от поредицата „Светът на Диска“ (Discworld) — „Цветът на магията“ („The Colour of Magic“) излиза през 1983 година. Оттогава издава средно по две книги на година. Романът „Пирамиди“ е награден с британската награда за фентъзи. През 1998 г. е отличен от английската кралица заради постижения в литературата. В момента Пратчет е вторият най-четен автор във Великобритания и седмият най-четен неамерикански автор в САЩ. През 2001 печели медала Карнеги за романа си „Изумителният Морис и неговите образовани гризачи”. През 1998 г. на Пратчет е присъден орден на Британската империя „в служба на литературата”. В добавка е посветен в рицарство през 2009 г.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s