Една от най-обичаните съвременни фентъзи класики се завръща! „Ерагон“ – първи том от едноименната сага за драконови ездачи на превърналия се в явление Кристофър Паолини – е вече част от каталога на изд. „Сиела“. Едно момче… Един дракон… Приключение, което ще реши съдбата на света…

Когато Ерагон намира блестящ сапфир в гората, плановете му за находката са прости – да я продаде и да купи храна, с която той и бедното му семейство да преживеят зимата. Но камъкът крие в себе си сила, която идва от зората на Империята – бебе дракон. Сега Ерагон е поставен пред избор – да продължи скучния си живот на фермер или да приеме предизвикателството, което му отправя съдбата, и да се превърне в Драконов ездач. В първия, откакто злият Галбаторикс е наложил властта си над цяла Алагезия. Въоръжен с древен меч и с помощта на мъдър наставник, Ерагон ще се изправи срещу силите на злото, защото бъдещето на Империята зависи от него и от неговия дракон.

Тази година Кристофър Паолини ще навърши 40. А отдавна се е превърнал в легенда! Феноменалният успех на „Ерагон“ го изстрелва към звездната слава още в ранна възраст и кара мнозина други писатели и фентъзи ентусиасти да мечтаят за подобна слава чрез самостоятелно публикуване на книги. Защото преди повече от две десетилетия „Ерагон“ излиза като самиздат – родителите на Кристофър решават, че ръкописът на сина им е с потенциал и си струва да види печат. И явно не са се лъгали, защото през следващите десет години „Ерагон“ се превръща в обичана тетралогия и се сдобива с холивудска екранизация.

Митологичното пътуване на героя е класическа структура, която Паолини изпълва брилянтно, като я изпълва с крилати люспести създания, героизъм, приятелство и епични битки, превръщайки се в своеобразен наследник на Ан Маккафри. „Ерагон“ е творба, неподвластна на времето, и написана преди бруталност, кръв и еротика да се превърнат в модни елементи на фентъзи жанра, а Young Adult литературата да се превърне в цикличен низ от клишета.

Истината е, че въпреки младостта си, Паолини е създал свят, в който читателите искат да останат. Едно ново кътче за всички онези, които обичат да се пренасят отвъд, в приказни, изпълнени с приключения места като Средната земя, Землемория и Перн. Романът е зареден с младежки идеализъм, написан е с много усилия, в него действително са вложени душа и сърце, и това личи ясно от текста. А познавайки предисторията на книгата, човек не може да не храни и искрени симпатии към нейния автор.

Още за книгата: https://www.ciela.com/eragon-ciela.html

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s