Хилда на Люк Пиърсън! Ако сте любители на артистичните съвременни комикси за читатели от всички възрасти, то вероятно и вие като мен отдавна сте се запознали с тази чаровна малка авантюристка. Харесах Хилда още преди нейните приключения със скандинавски привкус да се появят под формата на страхотната анимационна адаптация на Netflix и прилежащата към нея серия романизации… Вижте я само! И как да не я хареса човек? Слънчево и леко ексцентрично момиченце, въоръжена с молив, скицник и голямо сърце, заобиколена от грижовна майка и любящи чудати приятели, която изследва един необятен свят, едновременно близък до нашия, но и пълен с вълшебство! Убедете се сами – „Хилда и тролът“ и „Хилда и среднощният великан“ са вече и в родните книжарници, от изд. „Пурко“.

Знам, че някои може да ме обвинят в известна пристрастност, тъй като имах удоволствието да преведа първите два тома от поредицата на български език – „назначение“, което си беше истинска сбъдната мечта за мен. Трябва да призная, че аз съм фен най-вече именно на този тип комикси – уникални, сърцати, различни като преживяване, в които личи оригиналността и артистичната визия на автора. И които можеш да споделиш с всички, особено с децата си! Подходих към задачата с много радост и ентусиазъм и се надявам, че и резултатът ще ви допадне (при все, че имам няколко дребни възражения относно последвалата редакция).

Запознайте се с Хилда. Тя никога не се заседява дълго преди да поеме на следващото приключение. Бродещи морски духове, изгубени великани и странни горски човеци – пътешествията на Хилда никога не се вписват в рамките на обикновеното. Когато тя се натъква на тайнствена скала с формата на трол, нещата се развиват драматично и неочаквано дори и по нейните стандарти. Но, разбира се, както Хилда прозорливо отбелязва: „Такъв е животът на авантюриста.“

Първият том е своеобразно въведение, в което Люк Пиърсън демонстрира таланта си да създава смайваща, детайлна атмосфера чрез внимание към дребните детайли и да увлича и забавлява читателите не само чрез фантастичните перипетии на своята героиня, но и със специфичното си чувство за хумор и духовити диалози. Нещо повече, Пиърсън моментално ви кара да се чувствате у дома си в света на Хилда, да искате да останете там по-дълго, да изследвате всяко кътче… А такова усещане носят само най-уютните и магически места, като Долината на Мумините или Вила Вилекула.

Елате с Хилда в поредното невероятно приключение, когато тя се заема да спаси дома си! Животът на Хилда се обръща с главата надолу, когато е изправена пред вероятността да замени снежната си родна долина с градската шумотевица. Но защо потайните елфи искат тя да напусне? Защо само тя може да ги види? И кой е тайнственият великан, който се появява нощем?

Във втория том нещата започват да се разгръщат – тук и текстът е сравнително повече, без обаче това да натежава, да е в ущърб на темпото на комикса или да го прави по-малко динамичен от предния. След като вече сме се запознали с героите, време е залозите да скочат! Заплашен е домът на Хилда, а тя няма ни най-малко желание с майка ѝ да се пренесат в големия град. Някои от ситуациите, през които героинята преминава са лекичко настръхващи, но по онзи приятен, гъделичкащ начин, който те кара да четеш нататък с още по-голямо любопитство. А финалът е… непредсказуем!

Сигурен съм, че верните почитатели на Деветото изкуство няма да останат безразлични към появата на Хилда у нас. Но най-много се надявам, че в нея тепърва ще се влюбят много окрилени малки читатели, чието въображение ще бъде разпалено от прекрасно нарисуваните страници, в които Хилда и нейните спътници смело посрещат необичайни предизвикателства и печелят нови приятели.

Още за „Хилда и тролът“: https://www.purko.eu/bg/produkt/hilda-i-trolt

Още за „Хилда и среднощният великан“: https://www.purko.eu/bg/produkt/hilda-i-srednoshchniyat-velikan

Още за комплекта от двата тома: https://www.purko.eu/bg/produkt/hilda

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s