„Това е нашият свят“ (изд. „Ерове“) от Трейси Търнър (текст) и Аса Джиланд (илюстрации) е книга-пътешествие! Тя призовава подрастващите читатели да пътуват по страниците ѝ „от Аляска до Амазония“, като междувременно опознават различни близки и далечни кътчета, придобиват представа за местните култури и имат възможността да разберат как живеят връстниците им по света. „Срещни се с 20 деца точно като теб“ не е само гръмко обещание, тъй като информацията във всеки разтвор на книгата е представена сякаш от гледната точка на местно хлапе, което само разкрива това-онова както за своето ежедневие, така и за бита и обичаите на неговия народ.

„Това е нашият свят“ е цветен празник за културното и екологично многообразие на нашата планета – незабравимо пътешествие, събиращо хора, обичаи и дива природа от 20 места по света, които оживяват ярко за младите читатели. Наши водачи са деца, които ни разказват за животните, растенията и времето, с които се сблъскват, за празниците и фестивалите, на които се радват, за езиците, които говорят, и за спортовете и игрите, които играят.

„Това е нашият свят“ наистина обхваща голямо разнообразие от места, етноси и култури. Всеки разтвор представлява изпълнена с детайли илюстрация, която включва графично представени подробности, част от които дори не са споменати в текста (като например представителите на местната фауна), тъй че децата ще четат не само в класическия смисъл на думата, но ще разчитат и информация в изображенията.

През пренаселени мегаполиси като Ню Йорк, до вековните скални жилища на Кападокия, от пустинните номади от Сахара, до ловуващите с помощта на орли жители на Камбоджа, околосветското пътешествие е пълно с чудеса.

С малко думи Трейси Търнър успява да остави у нас усещането, че колкото и да се различаваме по своя външен вид, по своите празници и традиции, по местата, на които живеем… все пак всички ние си оставаме едно цяло. Всяко дете има нужда от семейство, приятели, образование… И макар да живеем различно и далеч едни от други, всички ние обитаваме една обща планета, за която трябва да се грижим, а климатичните промени и екологичните катастрофи, дори днес да се случват далеч от очите ни, вече застрашават хората в горещите точки на картата, а не е далеч времето, когато и ние самите ще усетим техния ефект.

Изданието има и някои тресчици за дялане. Книгата включва увлекателно въведение, както и карта на света, но уви, така и не открихме показалеца, който според съдържанието би трябвало да се намира на 48 страница. Освен това на места текстът носи на допълнителна редакция, за изглаждане на звученето и словореда. Но с изключение на тези недостатъци, „Това е нашият свят“ е книга, която със сигурност би разширила хоризонта на хлапетата, а интересните факти събуждат допълнително любопитство и разпалват мечти за бъдещи пътешествия.

Още за книгата: https://erove.eu/produkt/%d1%82%d0%be%d0%b2%d0%b0-%d0%b5-%d0%bd%d0%b0%d1%88%d0%b8%d1%8f%d1%82-%d1%81%d0%b2%d1%8f%d1%82-%d0%be%d1%82-%d0%b0%d0%bb%d1%8f%d1%81%d0%ba%d0%b0-%d0%b4%d0%be-%d0%b0%d0%bc%d0%be%d0%b7%d0%be%d0%bd%d0%b8/

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s