За повечето от нас първата асоциация с името Ернст Теодор Амадеус Хофман сигурно е знаменитата му приказка „Лешникотрошачката“, която заедно с емблематичната музика на Чайковски отдавна се е превърнала в неминуема част от празничната атмосфера през декември. И тъй като не искаме да се разделяме с магията на празниците, решихме да посрещнем Новата година с друга творба на Хофман, която също идва с красив, спиращ дъха музикален съпровод. Издателство „Ентусиаст“, което реализира невероятното музикално илюстровано издание на „Вълшебната флейта“ има в каталога си още един блестящо изпълнен проект с епичен размах и това е именно една от Хофмановите приказки. Доскоро непозната, „Непознатото дете“ е храна за душата, истинска наслада за читатели и слушатели от всички възрасти.

Вдъхновена от Е. Т. А. Хофман и неговите разкази, Ина Кънчева развива втори проект в концепцията „Музика в книга“ – творбата „Непознатото дете“, отстояваща свободата на фантазията срещу ограничението на конвенционалността. Един поетичен поглед върху темата за материалното и нематериалното, за това да имаш или да бъдеш, поднесена като импресия на представата за смъртността на човека и вечността на природата. Към книгата е приложено съдържание за слушане – адаптиран от Александър Секулов текст в блестящата интерпретация на Самуел Финци, и три музикални сцени, базирани на оригиналната композиция на Е. Т. А. Хофман – Квинтет за арфа в до-минор. Тази нова, разчупена музикална картина се представя чрез създаването на звукова среда – микс от буфосинхрон, бийтбокс, традиционни и необичайни инструменти. Тя се вплита в сюжета и обрисува специална съпътстваща илюстрациите звучност, която свързва Хофмановите персонажи във фантастичен свят в няколко измерения. Подарък за слушане Аудио книга с неповторими звукови ефекти, адаптирана от Александър Секулов и представена от Самуел Финци Оригинален прочит и аранжимент на квинтета за щрайх и арфа, композиция на Хофман

Части от музиката и книгата за слушане чуйте ТУК

Един благородник и семейството му намират уют не сред лукса и богатството, а заобиколени от спокойствието на дълбоката провинция и в непосредствена близост до красотата на природата. На свободолюбивия дух на родителите и двете деца не се гледа с добро око. Те сякаш са черните овце на рода, но това не помрачава щастието им. Малките Феликс и Кристина не биват изкушени от скъпи подаръци и предпочитат да скитат из гората, да опознават света по свое му, да откриват магията около себе си… А магия наистина не липсва. Това скоро доказва срещата на Феликс и Кристина с Непознатото дете, както и с куп вълшебни създания, обитаващи горите… Уви, идва времето, в което детската невинност и въображението се изправят през суровата дисциплина и сухата теория. Но дали консервативните учебни заведения и подобните на затвор класни стаи са в състояние да угасят напълно детската фантазия? Или въпреки всичко, в реалността винаги ще се намери място за малки приказни искрици?

„Непознатото дете“ е творба на повече от два века. Тя излиза за първи път на български език, в чудесен превод на проф. Борис Парашкевов, и със сигурност има специфичен за епохата си контекст, подлежи на изучаване и предлага богати възможности за анализи и интерпретации… Но също така предлага и универсални послания, близки и разбираеми за съвременните читатели. Сюжетът съдържа една особена носталгия към невинността на детството, когато наблюдаваме света с млади, свежи, любопитни очи и възприемаме видяното с отворено, необременено съзнание. „Непознатото дете“ е и бунт към калъпите, отъпканите коловози, към нормите и решетките, които повече ограничават, затварят и вредят, отколкото бранят и напътстват.

Нежните, изпълнени със стилна абстракция и елегантна символика илюстрации на Катина Пеева омайват! Те едновременно подчертават същността на текста и му придават нови измерения. Дизайнът и оформлението на Свобода Цекова засилват този ефект, а самата изработка на книжното тяло също е изящна и от най-високо качество.

Колкото до музикалната част… Без да имаме претенции за музикални експерти, смятаме, че изпълнението на тази част от проекта също е безупречно. „Непознатото дете“ гали много повече сетива от повечето книги, за които ви разказваме на „Книжни Криле“. Това е любопитно, различно и високо естетическо преживяване, изготвено с много желание, талант и фин вкус.

Още за книгата: https://enthusiast.bg/bg/enthusiast-books/nepoznatoto-dete

Откъс: https://enthusiast.bg/backend_images_core/products/files/4801-4900/nepoznatoto_dete.pdf

Представяне по БНТ: https://bnt.bg/bg/a/nepoznatoto-dete-ot-e-t-a-khofman-v-muzikalen-format-02062019

Ревю на „Детски книги“: https://www.detskiknigi.com/nepoznatoto-dete-ot-e-t-a-hofman-predizvikva-razmisli-za-vazhnite-neshha/

Е. Т. A. Хофман (1776–1822) е немски писател от епохата на Романтизма. По професия юрист, той твори и се изявява като композитор, музикален критик, карикатурист и художник на илюстрации. Хофман е един от великите синкретици на Европа, съчетаващ музика, литература и изобразително изкуство. Творбите му може да се тълкуват като реакция срещу Просвещението, свело действителността до научно доказуемото и наложило рестриктивни методи в педагогиката. Известни творби на писaтеля са: „Пясъчният човек“, „Царската годеница“, „Принцеса Брамбила“, „Златната делва“, „Житейските възгледи на котарака Мур“, „Малкият Цахес, наречен Цинобър“, „Еликсирите на дявола“. Литературата на Е. Т. A. Хофман оказва огромно влияние върху по-късните писатели като Херман Хесе, Томас Ман, Чарлз Дикенс, Оскар Уайлд, сър Артър Конан Дойл, Едгар Алан По, Николай Гогол, Фьодор Достоевски, Михаил Булгаков, Оноре дьо Балзак и др. По едноименните произведения на Е. Т. A. Хофман Чайковски създава балета си „Лешникотрошачката“, а Роберт Шуман – „Крайслериана“. Рихард Вагнер композира операта „Летящият холандец“ по текст на Хофман. Проблемите на съвременното общество като страх, несигурност, поемане на лична отговорност и изразяване на свободата на волята се намират и в белетристичните творби на Е. Т. A. Хофман. Той поднася тези теми с чувство за хумор и ирония. Неговите произведения се считат за първообрази на съвременните творби от жанра фентъзи.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s