Този декември нямахме бяла Коледа, но за сметка на това, от „Студио Артлайн“ се погрижиха под елхите на българските почитатели на комикси да има чудесна изненада – „Батман: Белия рицар“ от сценариста/художника Шон Мърфи.

Лимитираната поредица е издадена първоначално като 8 броя през 2017-та и 2018-та година, а сборното ѝ издание е първият графичен роман в серията “DC Black Label” за възрастни читатели (от която вече видяхме на български и трите части на „Батман: Прокълнат“ и „Харлийн“). Именно това сборно издание, съдържащо оригиналните осем броя, както и част от работните скици и бележки на Шон Мърфи, виждаме сега и на български, в превод на Здравко Генов.

Действието в „Батман: Белия рицар“ се развива извън основната времева линия на DC Вселената и е един вид в традицията на “Elseworlds” историите от изминалите три десетилетия – версии на Готам, неговите герои и злодеи, които са едновременно познати, но и невиждани досега. След дълги години на битки с престъпността, Батман започва да става все по-несдържан и, според полицията и партньорите му – опасен за околните. Чашата сякаш прелива, когато Батман едва не убива заклетия си враг Жокера…сблъсъкът им обаче има изненадващ ефект – Жокера си връща разсъдъка и, с помощта на някогашната си партньорка (и вечна изгора) Харли Куин, решава да направи това, което Човека-прилеп така и не е успял – да спре корупцията и да разчисти улиците на града веднъж завинаги.

Концепцията с поне привидно поправилия се злодей не е нова, особено в супергеройския жанр. Въпреки това, Мърфи успява да избегне много от клишетата и да представи истински достоверна по свой си начин версия на Готам Сити. Великолепните рисунки и интригуващия сценарий той изпълва с безброй намигвания към дългогодишната история на Черния рицар, но умело успява да използва този неоспорим fanservice (всеки фен на Батман би се ухилил до уши щом види цяла флотилия познати Батмобили!) и многобройните препратки (от очевидни до най-дребничките, които ще забележат само читателите с най-зорки погледи) в полза на историята. А изцяло новите дизайни на Мърфи, оцветени от Мат Холингсуърт, вече са заели своето място по тениски, плакати и рафтовете с играчки и доказват, че „Белия рицар“ вече се е превърнал в съвременна класика. Наличието на няколко продължения (които дано видим и на български) потвърждава това.

Хубаво е да се отбележи, че въпреки да е част от “Black Label” и насред екшъна да засяга теми като политика, корупция, расизъм и дори домашно насилие, няма нищо крайно провокативно или графично, което да направи комиксът стриктно “18+” и вероятно ще допадне и да доста  тийнейджъри.

„Батман: Белия рицар“ е истинско удоволствие от първата до последната страница – сериозна история, която обаче не забравя, че е нормално за един комикс със супергерои да бъде също забавен и изпълнен с фантастични подвизи и екшън. Шон Мърфи показва, че „разбира“ от Батман и сътворява комикс, способен с лекота да заинтригува не само дългогодишните фенове, а и да спечели нови читатели! Удар в десетката!

Още за комикса научете тук: https://artline-store.net/product/1184/batman-belia-ritsar.html?fbclid=IwAR3IAUzvd5UjcD9SO57SBqG2Tr6zN8iiTEI6yrx8UEjAxT5zHE9ZhNpms24

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s