Най-новото предложение на детското издателство „Каничка“ е симпатичен илюстрован роман, в който писателката Анастасия Стоянова и художникът Боб Клисурски ни пренасят в един чудноват, пък макар и доста подобен на нашия свят. Там, на върха на хълм, се издига град Птичи поглед, където заедно с любящото си семейство живее и нашият герой – Тончо Торпедото. А прозвището му идва от обувките със свръхзвукова бързина, които се предават от поколение на поколение в семейството му. Разбира се, тяхната сила не е нещо, което може да се използва с лека ръка и родителите на Тончо бдят зорко, защото не искат синчето им да злоупотребява с тях. А като повечето деца на неговата възраст, Тончо е с чисто сърце и си умира да помага… но понякога не му липсва и желание да се изперчи пред съучениците си. И особено пред момичетата. И особено пред едно конкретно момиче. Но хайде да не издаваме всичко от самото начало…

Тончо е Торпедо заради изключително скоростните си вълшебни обувки, които го правят недостижимо бърз. Обувките са в рода му по наследство, но пък званието Торпедо си го носи по заслуги, нищо че рядко му се удава да хвърчи с тези свои бързоходки. Цяла суматоха се забърква около историята за мистериозното изчезване и почти професионалното (като в криминалетата по телевизията) търсене на Тончовите безценни обувки.

„ТОНЧО ТОРПЕДОТО ИЛИ ГОЛЕМИ ГРИЖИ ЗА МАЛКИТЕ ВЪЛШЕБСТВА“ ни пренася в едно уютно и чудновато кътче, което макар и на пръв поглед да наподобява онези спокойни, привлекателни за туристите планински градчета, все пак е изпълнено с какви ли не чудесийки. Бащата на Тончо, нещо като футуристичен пощальон по професия, е снабден с високотехнологично возило, което далеч превъзхожда с възможностите си обичайните велосипеди. Подобните на дрони механични птици, които помагат в ежедневието на обитателите са тъй често срещани, че дори бабата на Тончо си има такъв птичи помагач. Изобщо, щурите изобретения и щипката магия не са рядкост в света на Тончо.

А този свят оживява в цветните илюстрации на Боб Клисурски, които ще бъдат оценени не само от малките читатели, но и от почитателите на българските комикси. (Всъщност, освен роман, Тончо Торпедото определено си заслужава и собствен комикс! И сюжетът, и визията са много подходящи за подобен формат.) Благодарение на множеството пъстри, карикатурни рисунки понякога забравяме че четем книга и сякаш се пренасяме в сцена от анимационен филм.

Малките читатели бързо ще се сприятелят с Тончо и компания и с удоволствие ще се втурнат заедно с Торпедото по следите на изчезналите му бързоходни обувки. Току виж и страниците на книгата също отлетели със свръхскорост!

Още за книгата: https://kanichkabooks.bg/product/toncho-torpedoto-ili-golemi-griji-za-malkite-valshebstva

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s