„Приказки за безстрашни момичета” (изд. Хермес) е изданието, което срещна българските читатели с изящните стилни илюстрации на талантливата Хуа Лей. А тази Коледа всички ние ще можем да се докоснем до още един луксозен сборник с пищните рисунки на виетнамската художничка. „Историите на Шекспир за деца“ е шанс за подрастващите да се докоснатдо сюжети, превърнали се в крайъгълни камъни на западната култура. Преразказани от Саманта Нюмън, петнадесетте истории дават добра обща представа за творчеството на един от най-големите драматурзи и поети на всички времена, но по начин, който е разбираем и близък за днешните малки читатели.

Този красиво илюстриран сборник съдържа петнайсет вечни истории, адаптирани за малките читатели. Запознайте се с незабравими герои като влюбените Ромео и Жулиета, постоянно спорещата двойка в „Много шум за нищо“, невероятните шегаджии в „Дванайсета нощ“.

Разбира се, опре ли до Шекспир очакванията са винаги високи, но все пак нека вземем под внимание факта, че значителна част от творчеството му никак не е предназначена за деца, тъй че моля, имайте предвид, че Саманта Нюмън се е постарала преди всичко да предаде основните сюжетни линии, но пропуска повечето нелицеприятни подробности, завоалира бруталността и съкращава там, където материала го позволява. Иначе „Историите на Шекспир за деца“ нямаше да е един-единствен сборник, а многотомна поредица.

Все пак, писателката се е справила завидно добре с предизвикателството да адаптира и преразкаже сбито петнадесет класически сюжета, които да бъдат сместени в 128 богато илюстровани страници голям формат. А тук ни очакват вечните „Антоний и Клеопатра“, „Крал Лир“, „Хамлет“, „Отело“, „Макбет“, „Ромео и Жулиета“, „Комедия от грешки“, „Зимна приказка“… Историите не са преиначени или захаросани, а просто поднесени по подходящ за аудиторията начин, без да се подценяват подрастващите читатели.

Колкото до художественото оформление и илюстрациите на Хуа Лей – то можете да бъдете сигурни, че те ще предизвикат искрено възхищение у читатели от всички възрасти. Разпознаваемата техника и специфичната стилизация, с която помним художничката от „Приказки за безстрашни момичета” присъстват и тук и се оказват идеални за улавяне на драматичните сцени, написани от Шекспир. Магията струи от всеки щрих.

Още за книгата: https://hermesbooks.bg/istoriite-na-shekspir-za-deca.html

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s