В началото на декември, от изд. „Сиела“ идва луксозна книга, която е перфектен подарък за всички почитатели на мрачното фентъзи. Може и да се прочели всичко от света на „Вещер“, но със сигурност не сте видели всичко от него! Емблематичните разкази „Вещер“ и „По-малкото зло“ от живия класик Анджей Сапковски идват в ново сборно издание, илюстрирано от ненадминатите майстори Тимоте Монтен и Уго Пинсон. Историите за Гералт от Ривия никога не са изглеждали толкова прекрасно!

Гералт от Ривия е вещер. Мутант, създаден с магия, за да се изправи с меч срещу чудовищата, които дебнат в мрака. Историята му, разказана в книгите на полския писател Анджей Сапковски, отдавна се е превърнала в световен феномен, вдъхновила множество адаптации, а почиталите ѝ са милиони. Това специално издание обединява разказите „Вещер“ и „По-малкото зло“, публикувани за пръв път в сборника „Последното желание“. Пленителните илюстрации на Тимоте Монтен и Уго Пинсон ще ви потопят в света на Гералт, в който злото никога не е далече и само вещерският меч може да му се противопостави.

Зрели сюжети, пропити с пот, кръв и магия. Човешка драма и зрелищни приключения в сложен, пълнокръвен, дишащ и стенещ свят. В този свят се намират и някои привидно обезверени циници, които при все своите болки, демони и пороци намират в себе си искрицата, която ги превръща в огън, изпепеляващ злото. Ако има нещо, което може да направи прочита на тези истории още по-завладяващ, то това са илюстрации като тези на Тимоте Монтен и Уго Пинсон. А художниците, уверяваме ви, не са били подбрани на случаен принцип!

40-годишният Тимоте Монтен участва в създаването на два тома от провокативната серия комикси „Третият завет“, която показва събитията в Римската империя три десетилетия след разпъването на Христос, както и по комикса „Петото евангелие“. Известен е с работата си по поредицата „Принцът на нощта“, съчетаваща исторически събития с вампири и сблъсъци със свръхестественото.

35-годишният Уго Пинсон е един от големите майстори на съвременната историческа илюстрация. Работил е по книга за Жана д’Арк. В света на комиксите изгрява с работата си по поредицата „Стоунхендж“, издържана в добрите Bandes dessinées традиции на френско-белгийските майстори на Деветото изкуство. От средновековна Европа до феодална Япония, четката на Пинсон улавя детайл и атмосфера с лекота.

Е двамата художници имат богат опит в илюстрованото на исторически и езотерични сюжети. Пресъздаването на различни епохи с присъщата за тях архитектура, облекло, въоръжение и т.н. е от ключово значение. Но на тези умели визуални разказвачи не им е чуждо и присъствието на необичайното, странното, тайнственото и окултното. Както ще се убедите, уменията и талантът на Монтен и Писон са идеални за алтернативния свят на Вещера, стъпил на славянска митология и политически интриги. Благодарение на тях, „Вещер – По-малкото зло“ е едно наистина запомнящо се и зрелищно книжно преживяване.

Още за книгата: https://www.ciela.com/vescher-t-vescher-i-po-malkoto-zlo.html

Анджей Сапковски е роден на 21 юни 1948 година в Лодз. Завършва Факултета по външна търговия на Лодзкия университет. В периода 1972 – 1992 година работи като икономист в различни търговски предприятия. Първият му разказ, „Вещер“, е публикуван през 1986 във Фантастика, водещо полско списание за фентъзи и е добре приет както от читателите, така и от критиката. По-късно Сапковски създава цикъл от три сборника с разкази и пет романа, чието действие се развива в света на Вещер. Този цикъл, както и другите му творби го правят най-известния автор на фентъзи в Полша от 1990-те. През 2016 г. получава Световната награда за фентъзи.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s