Ако искате да се докоснете до една истински топла и красива книга, посветена на Рождество Христово, то потърсете „Роди се Младенец“ на Тоня Горанова. След като чуждестранната публика се радва вече повече от две десетилетия на това произведение на една наша художничка, която отдавна се е наредила сред класиците на българската детска илюстрация, време е най-накрая да станем свидетели и на първото му издание у нас.  А то се случва благодарение на изискания вкус на изд. „Колибри“.

Живяло някога в древния град Назарет, в земята Израилева, в малка спретната къщичка, едно момиче — Мария. Мария била умна и хубава, но не затова я обичали хората, а защото била добра. Сърдечно и с готовност помагала не само на близките си, но и на всеки, който се нуждаел от помощта й. Тя вярвала, че повечето хора са добри. Един ден, докато вършела къщната работа, Мария усетила особена тишина. Вдигнала поглед и занемяла — пред нея стояло неземно красиво създание! Това бил ангел, истински ангел… с ефирни криле! Той й подал красиво цвете и прошепнал: — Аз съм пратеник на Бога. Сам Господ те е избрал да Му родиш син, когото ще наречеш Исус! И Той ще дари на хората справедливост! Усмихнал се ангелът нежно и се стопил във въздуха…

С тази книга художничката Тоня Горанова разказва вълшебната история за Рождеството на Исус. Изящните и завладяващи илюстрации ни отвеждат 2000 години назад във времето, за да ни посветят в чудото и смисъла на святата нощ на Коледа и да изпълнят сърцата на малки и големи читатели с вяра в доброто. За пръв път книгата излиза на немски език, публикувана от arsEdition. В продължение на двайсет години се радва на невероятен успех и се превръща в същински коледен бестселър.

Тъкмо навреме за Коледа се появяват тези 32 страници красота! Нежната четка на Тоня Горанова превръща вечната история за раждането на Божия син в прелестно книжно преживяване, което би правило чест на всяка домашна библиотека.

Познаваме работата на Тоня Горанова от безброй класически детски книги, измежду които са „Страната на хилядите желания” и „Лападунди и тънкофини” от Андре Мороа, „Разкажи ми в рими” от Мая Дългъчева, „Приключенията на Лукчо“ от Джани Родари, „Патиланци“ от Ран Боселик, „Меко казано“ от Валери Петров… Нейни рисунки красят букварите и читанките от които са сричали поколения български деца.

Но „Роди се Младенец“ блести като перла в короната на тази богата библиография. Илюстрациите на книгата са издържани в разпознаваемия стил на художничката, но със своята техника и изпълнение те са способни да смаят дори и най-верните ѝ дългогодишни почитатели. Меката палитра и прекрасните композиции будят благоговение. И са способни да ви накарат да повярвате. В новото начало. В изкуплението. В триумфа на чистотата и невинността.

Още за книгата: https://www.colibri.bg/knigi/2200/tonq-goranova-rodi-se-mladenec

Откъс: https://www.colibri.bg/uploads/2022/11/rodi-se-mladenec.pdf

Други представяния на книгата: https://www.dnes.bg/knigi/2022/11/28/izliza-rodi-se-mladenec-ot-tonia-goranova.552032

Тоня Горанова е художник на множество български и чуждестранни книги. Носител е на 3 международни награди и 16 български, включително най-престижната на името на Борис Ангелушев.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s