Като вероятно всяко друго хлапе през 90-те години в България, и аз също отраснах с първите „Дисни“ комикси на „Егмонт“ и сериала „Патешки истории“ по БНТ. Тогава все още не знаех на кого дължим толкова много герои и приключения. Не съм си задавал въпроса от къде се е появил находчивият милиардер с приключенски дух чичо Скрудж. Кой е измислил вечно кроящите планове за следващ удар членове на бандата Бийгъл. Или плод на чие въображение е коварната вещица Маджика Де Спел. И изобщо кой е измислил знаменития Дъкбург и го е населил с колоритни персонажи като късметлията Гладстоун Джендър и щурия изобретател Хари Хлопдъск. За мен този чуден свят беше едновременно нов и необятен, но и го чувствах като даденост, която сякаш винаги е съществувала, като неделима част от културата на детството, подобно на приказките на Братя Грим и Шарл Перо. Днес знам, че зад всички тези персонажи стои класикът на комиксите Карл Баркс, чието влияние и принос за деветото изкуство са неизмерими. Творчеството на Баркс и до днес е вдъхновение за мнозина и еталон за рисунка и сценарии. Именно Крал Баркс полага основите на съвременния „Дисни“ комикс, разширява родословното дърво и обкръжението на Доналд Дък и пленява поколения читатели. И беше крайно време да можем да четем комиксите му и на български език! Сигурно разбирате небивалия ми ентусиазъм, породен от скорошната поява на сборника „Завръщане в Клондайк“, част от мащабната комикс колекция „Дъкбург“.

Настоящият том съдържа комикси на Карл Баркс от 1952-1953 г., сред които и легендарната история за чичо Скрудж, дала заглавието – „Завръщане в Клондайк“. Там Скрудж Макдък среща любовта от времето на своята младост – Златна Златистата, с която се запознал, докато търсел злато. В книгата има и такива скъпоценни комикси като „Хипноза“, „Сеячът на дъжд“, „Лавина от яйца“, в който Доналд залива цял един град с яйца, както и цензурираната някога история за Хелоуин „Лакомство или пакост“. Освен това в предговора читателят ще открие повече подробности за живота на златотърсачите и карта, разкриваща къде Скрудж е намерил първите парчета самородно злато, които се превръщат в основата на по-късното му състояние, направило го най-богатия жител на Дъкбург. Главата „Кой кой е в Дъкбург“ в края на книгата представя профилите на други жители на Дъкбург. В този том са представени индустриални магнати и предприемачи. ДЪКБУРГ е колекция от любими класически комикси, написани и нарисувани от Карл Баркс между 1943 и 1972 г. Истинско съкровище за феновете!

Спомняте ли си тъничките броеве на „Мики Маус“, над които сме треперели да не би случайно тъничките корици да се откачат от телбода? Край с това! Носталгията си е носталгия, но едва ли някой ще откаже твърдите корици, плътната хартия и шитите страници на „Завръщане в Клондайк“. Това си е наистина луксозно издание, мечта за всеки почитател на Дисни комиксите. Формат 17 на 26 см, 256 цветни страници, при това съдържащи не само класически комикси, но и бонус материали като обширен предговор с допълнителна информация, карта на пътуванията на чичо Скрудж, над дузина оригинални корици и няколко от известните маслени картини на Карл Баркс, досиета за популярни второстепенни герои от поредицата…

Да, благинките си ги бива, но нали все пак сме тук главно заради комиксите, нека поговорим за тях! Очакват ви общо седемнадесет истории със знаменитите патоци, плюс още пет кратички шеговити случки, развити в една-единствена страница. Ако никога преди не сте чели Дисни комикси, предстои ви да се запознаете с небивалия разказвачески талант на един истински маестро на комикса и комедията. Не случайно още навремето работата на Карл Баркс е изпъквала на фона на останалите комикси и творчеството му е било разпознаваемо, дори когато е излизало анонимно и неподписано.

А ако пък и вие като мен навремето сте чели Дисни периодиката на „Егмонт“ и сте събирали Макрокомиксите отпреди години, то вече имате добра представа колко много забавление ви очаква в това завръщане към корените на патешката фамилия от Дъкбург. Не всеки може да ви накара да стискате палци на един дърт скъперник като чичо Скрудж, нали? Карл Баркс обаче е майстор, който постига това с лекота. Има защо тези герои да бъдат популярни и обичани от толкова поколения! Ярките им характери и разнообразните им индивидуалности, несъвършените им, но симпатични образи, карат читателите да се влюбят и да се идентифицират с тях.

Поредицата „Дъкбург“, компилирана от полския клон на „Егмонт“ събира пълното творчество на Карл Баркс и обхваща десетки томове и хиляди страници смях и приключения. И аз вече тръпна в очакване на следващия сборник от серията!

Още за изданието: https://egmontbulgaria.com/komiksi-grafichni-romani-205/zavrashtane-v-klondayk-p4282

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s