Ако си мислите, че вече сте видели всичко, което жанрът на илюстрованите романи-дневници може да предложи, то по всяка вероятност все още не сте попадали на най-новото попълнение в тази тъй популярна жанрова категория на съвременната детска литература. Представяме ви първа книга от щура нова поредица, зад която сякаш стоят едновременно бащата на Дръндьото, Джеф Кини, и създателят на Пърси Джаксън, Рик Риърдън. Всъщност автор на „Локи – как един лош бог да стане добър“ (изд. „ProBook“) е Луи Стоуъл – писателка, спечелила си популярност на запад със своята трилогия „Дракон в библиотеката“. Именно на нея хрумва оригиналната идея да се обединят в едно скандинавска митология и повествование под формата на лек и забавен дневник. Е, когато говорим за тарикатът Локи, трябва да си имаме едно на ум. Не можем да взимаме нищо от написаното за чиста монета, но… със сигурност можем да се потопим в света на северните легенди по един напълно нов начин.

Аз, Локи, могъщият бог на измамата, бях ПРОГОНЕН от Один на Земята в облика на единайсетгодишно момче. За да се върна у дома, трябва да …

1) ДА ВЪРША ДОБРИ ДЕЛА (ДОСАДНО)

2) ДА ХОДЯ НА УЧИЛИЩЕ  (ЖЕСТОКО)

3) ДА ТЪРПЯ ТОР  (ПРЪДЛИВКОТО)

Пожелайте ми късмет. Или не. Не ме интересува мнението на смъртните…

Какво се крие зад хващащата окото корица? Пиперлив младежки хумор от първо лице. Цели тонове шашави картинки, сякаш карикатури, изскочили от полетата на ученическа тетрадка. Едър шрифт, непретенциозен, свежарски стил. С други думи, всичко онова, което възрастните НЕ търсят в една детска книга, но… точно тези качества привличат охотни и неохотни подрастващи читатели. А в случая с „Локи – как един лош бог да стане добър“ към вълшебната микстура е добавен е един от най-прословутите измамници на всички времена, принуден да живее като тийнейджър. Ако някой ви каже, че ще откриете по-лек и непринуден начин да запознаете хлапетата с пантеона на скандинавските божества и многобройните им светове, обитавани от вълшебни създания… ами, не му вярвайте!

Один… или по-точно Луи Стоуъл, запраща Локи в компанията на съвременно човешко семейство и в тялото на 11-годишно момче – превъплъщение, за което той никак, ама никак не се радва. А това ново положение се оказва плодотворна почва за чудни съпоставки, училищни перипетии и лични взаимоотношения. Препратките към скандинавската митология са наистина много и дори читателите никога преди да не са имали досег с нея, наред с подривния хумор, неусетно придобиват обща представа за тяхното съдържание, а това само по себе си не е никак малко.

И нищо, че става дума за Локи – няма лъжа, няма измама, вече има и втора книга! Очаквайте скоро отзивите ни за „Локи – как един лош бог да поеме вината“.

Още за книгата: https://probook-bg.com/product/2918/loki-kak-edin-losh-bog-da-stane-dobar-kniga-1.html

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s