Корнелия Функе е една от най-популярните немски фентъзи писатели, не само в родината си, но и по света. По книгите ѝ има двуцифрено число екранизации, а сред българските читатели тя е известна най-вече с култовите си фентъзи романи „Мастилено сърце“ и „Градът на крадците“, които също са адаптирани като игрални филми. И въпреки богатата си и доста интригуваща биография, от доста време насам не сме се радвали на нов превод на нейна книга, но с попълването на този пропуск се захващат нашите приятели от изд. „Миранда“. „Ловците на призраци по ледена следа“ е сред първите детски произведения на авторката и начало на тетралогия, по която децата в германия пощуряват още през 90-те години. А сега по нея най-накрая можем да пощуреем и ние!

Авторката на бестселъри Корнелия Функе ни запознава със страшно забавната история на Том, госпожа Кимсок и дружелюбния призрак Хуго. Когато Том влиза в мазето, открива истински призрак – мухлясалозелен и разтърсващо ужасен. Том моли за помощ специалистката по лов на призраци госпожа Хедвиг Кимсок. Но се оказва, че призракът Хуго изобщо не е опасен. Всъщност самият той го е закъсал много, защото един НОП (Непоносимо Отвратителен Призрак) си е присвоил неговата къща. И сега ще витае Хуго? Тримата – госпожа Кимсок, Том и Хуго се заемат да прогонят НОПа – едно крайно рисковано и твърде замразяващо начинание. Книгата е чудесна за самостоятелно четене от 8-годишна възраст нагоре.

Чаровни и коренно различни герои, обединени от внезапно, неочаквано приятелство и една обща мисия. А мисията е повече от вълнуваща и дори мъничко зловеща, но никога прекалено страшна за подрастващите читатели, които вече си представят, че са част от действието и се впускат в преследване на (или в бягство от?) Непоносимо Отвратителния Призрак. И както показва самото заглавие, „Ловците на призраци по ледена следа“ е чудесно четиво за мразовитите месеци, а чаша горещо какао в комплект с книгата само ще засили удоволствието още повече!

Заглавието наистина напомня на „Ловци на духове“, но Корнелия Функе създава своя вълшебна трактовка на темата за пазителите на свръхестествения ред и борците със заплахи от отвъдното. Това е една от онези детски книги, в които героите наистина имат възможност да се развилнеят подобаващо и приключенията не спират, а „отговорните възрастни“ не се месят прекалено и не дават тон в живота на героите.

Атмосферата на текста е страхотна, допълнена блестящо от красивите цветни илюстрации на Фредерик Бертранд.

Още за книгата: https://miranda.bg/shop/%d0%ba%d0%bd%d0%b8%d0%b3%d0%b8/%d0%bb%d0%be%d0%b2%d1%86%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%b8%d0%b7%d1%80%d0%b0%d1%86%d0%b8-%d0%bf%d0%be-%d0%bb%d0%b5%d0%b4%d0%b5%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d0%bb%d0%b5%d0%b4%d0%b0-%d1%82%d0%b2/

Хареса ли ви статията? Почерпете ни с книга! https://www.buymeacoffee.com/knijnikrile

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s