Добре дошли в един вълшебен и тайнствен свят, в който дори ветровете, вихрушките и мъглата са одухотворени герои. При това този свят съвсем не е далечен и чужд, или поне не би трябвало да бъде, защото ни е завещан от собствените ни предци. Завръща се една прекрасна книга, посветена на чудноватите фантастични образи от родния фолклор. „Създания от българската народна митология, легендите и приказките“ откриваме в новото издание на „Вампири, гундураци, върколаци“, което е част от поредицата „От библиотеката на мама“ на изд. „Enthusiast“.

От прастари времена ги е имало. Изпълзявали са от хралупите, свирали са се в пещерите, таели са се под прага на дома, в кладенеца, беснеели са нощем по пътища и дворове. Хората са се погаждали с тях, знаели са как се шие риза за змея, кога се оставя паничка с жито пред иконата на свети Харалампи (господаря на чумата), къде да се намери росен, та да се пренощува под него. Лоши и добри, те са придружавали българина от люлката до гроба, той ги е усещал, познавал ги е още от приказките край огнището. И така до наши дни. Кои са, какви са? От тази книга ще научите. Съществуват ли таласъмите? А русалките и самодивите? „Вампири, гундураци, върколаци“, издавана от „Ентусиаст“, ще запознае малките читатели с тайнствените създания, които вълнуват българите от прастари времена. С майсторски написан текст от Красимир Мирчев и изящните илюстрации на Виктор Паунов мистичните същества от легендите и митовете оживяват.

След „Мимето“ от Асен Босев, „Топлата ръкавичка“, „Майчина сълза“ и „Лъв без опашка“ от Ангел Каралийчев, както и „Весел зоопарк“ от Михаил Лъкатник, „Вампири, гундураци, върколаци“ също става част от поредицата „От библиотеката на мама“ на „Ентусиаст“. Така малките читатели  ще могат да се запознаят със знакови литературни творби от детството на родителите им. Тайнствените създания, за които Красимир Мирчев разказва, умело се крият под прага на дома, изпълзяват от хралупите, свират се в пещерите и беснеят неуморно нощем по пътища и дворове. Хората се погаждат с тях от векове: знаят как се шие риза за змея, кога се оставя паничка с жито пред иконата на свети Харалампи (господаря на чумата) и къде да намерят росен, за да пренощуват под него. Лоши и добри, те придружават българина от люлката до гроба, той ги усеща, познава ги още от приказките край огнището, та чак до наши дни. Според редактора на „Вампири, гундураци, върколаци“ Гергана Рачева тази книга дава възможност да се навлезе в необятния и плашещ свят на страшното и непознатото по най-сигурния начин – със слово и образ.

Повечето деца са чували за вампирите и върколаците, за вещиците и русалките… Но дали ги познават и такива, каквито са съществували във въображението на дедите ни? Дали са запознати с тези образи, за които са се разказвали страховити приказки край огнището? Или пък представите им са изградени предимно на базата на западната поп култура, с епизоди на „Скуби Ду“ и „Вампирина“? А дали децата знаят, че природните стихии като вихрушките, ветровете и мъглата също са част от родната митология? В нея са намерили място и болестите – чума, шарка… Всичко, което е вълнувало хората преди векове, което е имало непосредствено влияние върху живота им, е било обект на приказки и вярвания.

С тези вярвания ни запознават авторът Красимир Мирчев и художникът Виктор Паунов в своята класическа книга „Вампири, гундураци, върколаци“. Макар и част от детска поредица, тя има висока художествена стойност и много любопитно съдържание, което ще предизвика интереса и на възрастните. Змейове, лами и самодиви са не просто приказни герои, но и отражение на бита и представата за света на предишните поколения, оставили своята следа през вековете. Орисници, цоглавци, таласъми и джиджета са българския еквивалент на вълшебните герои, създания и раси от западната култура, придобили световна популярност, благодарение на развитието на съвременното англоезично фентъзи. Но кой ще срещне децата с тях? Кой ще ни припомни за стопан и куцулан, за гундураци и караконджули? За щастие, има кой! При това, чрез увлекателен, сладкодумен текст и с пищни илюстрации в обичан и разпознаваем стил.

Още за книгата: https://enthusiast.bg/bg/enthusiast-children-books/vampiri-gunduraci-vurkolaci

Красимир Мирчев е преводач от френски език и писател. Работи като главен редактор на сп. „Панорама“ и като редактор в издателствата „Профиздат“ и „Труд“. През 1997 г. получава специална награда на Съюза на българските писатели. Мирчев превежда и представя на българската публика автори като Маргьорит Юрсенар, Албер Камю, Ромен Гари, Емил Чоран и Мишел Турние. За превода си на „Фламандски легенди“ от Шарл дьо Костер, издаден през 1988 г., Мирчев е вписан в Почетния списък на наградата „Ханс Кристиан Андерсен“ през 2000 г.

Виктор Паунов е български художник. През 1984 г. завършва Националната художествена академия, където в момента е ръководител на катедра „Книга, илюстрация, печатна графика“. През годините участва многократно в общи и групови изложби в страната и чужбина, като прави и много самостоятелни. От началото на кариерата си досега в сътрудничество с различни издателства има проектирани графични дизайни и илюстрации за повече от 2000 книги и други печатни издания, в това число 50 издания за деца и юноши. Някои от множеството отличия, които получава са Наградата на IBBY (Международната организация за литература и книги за деца към ЮНЕСКО) за български илюстратор за деца и Национална награда „Константин Константинов“ за илюстратор.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s