Явно родните читатели също са обикнали съвременната класика „Познай колко много те обичам“. За това съдим по факта, че съвсем скоро след появата на нежната картинна книга на Сам Макбратни и Анита Джерам от изд. „Enthusiast” ни поднасят и нейното своеобразно продължение, озаглавено „Ще бъдеш ли мой приятел?“. В него към компанията на любимите ни Малък и Голям Кафяв Заек се присъединява и един нов персонаж. И благодарение на него се убеждаваме, че любовта има различни измерения и не се ограничава единствено и само до семейството и родния дом. Потопете се в тази чаровна приказка за откритата взаимност и споделеното щастие.

Знаменитият тандем – писателя Сам Макбратни и художничката Анита Джерам – поднасят вълнуващо продължение на книгата „Познай колко много те обичам“ двайсет и шест години след излизането ѝ. „Ще бъдеш ли мой приятел?“, издавана от „Ентусиаст“, разкрива важно събитие от живота на Малкия Кафяв Заек, а именно откриването на верен другар за игри. „Когато пиша за зайчетата, се стремя да предам моменти с емоционално значение, но с леки щрихи и много хумор“, споделя Сам Макбратни. „Историята е за един от тези мигове. Светът на Малкия Кафяв Заек внезапно засиява с началото на приятелството.“ Докато Големия Кафяв Заек е зает, неговият син изследва околността. Той намира локва и вижда в нея някого, с когото може да си играе, но това е само неговото отражение. След това забелязва сянката си на земята: „Ти си просто друг аз!“, възкликва и продължава по пътя си. Щом достига Облачната планина, се случва нещо изключително: Малкия Кафяв Заек намира истински приятел и сега веселбата може да започне. Макбратни и Джерам отново създават трогателна история, подходяща за всички възрасти. „Ще бъдеш ли мой приятел?“ не е само книжка за лека нощ, а показва на децата, че има цял един приказен свят извън пределите на семейството.

Трудно е да си представи човек, че цели 26 години делят „Познай колко много те обичам“ и „Ще бъдеш ли мой приятел?“. Двете книги изглеждат тъй близки като дух, стил, атмосфера, оформление и усещане, което оставят у нас, че по-скоро бихме си представили как Сам Макбратни и Анита Джерам са ги сътворили паралелно, или неуморно една след друга. Положително не бихме предположили, че за завръщането на милите зайчета е било необходимо около четвърт век! Представете си децата, които са отраснали с оригиналната книга и са се сдобили със свои деца, заедно с които могат да прочетат продължението за първи път!

Точно както своя предшественик „Ще бъдеш ли мой приятел?“ има успокояващи, дори бихме казали, терапевтични свойства. От всяка страница на струи нежност. Думите ни карат да разтворим сърцето си за другите, а меките, успокояващи тонове на илюстрациите ни карат да се пренесем на едно далечно, диво, но все пак приветливо и безопасно място. И докато първата книга представя грижата и любовта между големи и малки, между родители и деца, то този път създателите на историята са се фокусирали върху създаването на нови връзки, зараждащото се приятелство, което децата умеят да създават с такава лекота – необременени от предразсъдъци, очаквания и шаблони. Въпросът „Ще бъдеш ли мой приятел?“ звучи така, както звучи и самата книга – простичко, невинно и истински.

Още за книгата: https://enthusiast.bg/bg/enthusiast-children-books/shte-budesh-li-moi-priiatel

Откъс: https://enthusiast.bg/backend_images_core/products/files/36001-36100/36075_Enthusiast_Shte-bydesh-li-moi-priyatel_Otkas.pdf

Още за поредицата: http://www.guesshowmuchiloveyou.com/

Сам Макбрaтни е ирландски писател, роден през 1943 г. Създател е на над 50 детски и тийнейджърски книги. Авторът е познат най-вече с произведението си „Познай колко много те обичам“, от което са разпродадени над 30 милиона бройки по целия свят и е преведено на над 53 езика. По собствени думи Макбратни прекарва следвоенното си детство „в къси панталони и суичър на „Fair Isle“. Учи история и политически науки в колежа „Тринити“, Дъблин. Става учител и преподава в гимназия, основно училище и колеж за допълнително обучение. Той се оттегля от учителската си професия през 1990 г., за да се съсредоточи върху кариерата си на писател. Първоначално Макбратни пише тийнейджърски романи. Но след като редакторът му предлага да направи илюстрирана книга за по-малките читатели, писателят започва да работи с художничката Анита Джерам върху „Познай колко много те обичам“, която е издадена през 1994 г. Заглавието често се изброява сред най-популярните и най-продаваните детски книги на всички времена.

Анита Джерам е родена и израснала в Портсмут, Англия. След като напуска училище, тя изучава визуални изкуства и започва курс по илюстрации. Първата ѝ книга „Bill’s Belly Button“ е публикувана една година след като се дипломира. През 1994 г. илюстрациите на Джерам за „Познай колко много те обичам“ печелят наградата „Kurt Maschler“.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s