Чакането приключи! Финалният трети том от комиксовата поредица “Блейд Рънър 2019” на „Titan Comics“ се сдоби и с българско издание, благодарение на “Artline Studios”.

Серията в 12 броя обхваща периода от 2019 до 2026 г. и проследява подвизите на Аана Ашина – „Блейд Рънър“ (или ловец на хуманоиди), която, в опита си да спаси малко момиче от това да стане опитно зайче, загърбва познатия си живот и се превръща в беглец. След престой на космическите колонии, Аш се завръща във вечно пропития от дъжд Лос Анджелис, за да си разчисти сметките веднъж завинаги.

Макар комиксът да се съсредоточава почти изцяло над нови персонажи, той несъмнено се вписва в света изграден от двете кино ленти и многобройните им спинофи – виждаме последиците от смъртта на Елдън Тайрел в оригиналния филм от 1982 г., неколкократно се споменава „Затъмнението“ от анимираните късометражни филми, предхождали излизането на “Блейд Рънър 2049”, а и Андрес Гуиналдо успешно прехвърля дизайните на легендарния Сид Мийд в комиксовите панели.

Заключителният трети том довежда поредицата до удовлетворителен финал, макар може би и малко забързан и с по-малко емоции от тези в предните две части. След като вече всички действащи лица и премеждията им са ни представени в „Лос Анджелис“ и „Далечни светове“, за „Отново у дома“ не остава много, което да се случи, без да бъде поредицата изкуствено разтеглена. Все пак са вметнати още няколко кратки погледа към детството на Аш, както и основите на нова сюжетна линия, която да бъде подхваната в следващата поредица – “Блейд Рънър 2029” (дали ще видим и нея на български не знам, но определено се надявам да се случи!). За жадуващите за поглед зад кулисите има и поместени няколко страници от сценария на поредицата, работните скици на Андрес Гуиналдо, както и редица корици от други художници.

Още с първия си том, „Блейд Рънър 2019“ се доказа като чудесен спиноф, който разчита на интригуващи герои и пленителен сюжет, вместо чисто и просто на носталгия и препратки и този печеливш подход продължава в цялата поредица. Фактът, че и трите тома излязоха на български е повод за радост и е сериозна крачка към разнообразяването на пазара на комикси у нас. Гарантираме, че след като прочетете поредицата, спомените за нея няма да бъдат изгубени като сълзи под дъжда.

Още за изданието прочетете тук: https://artline-store.net/product/1181/blade-runner-2019-otnovo-u-doma.html

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s