Ако сте комикс фенове, то сигурно следите с интерес активността на любимите си творци в социалните мрежи и държите под око тематичните групи, обединяващи почитателите на Деветото изкуство. Но не е изключено и по една или друга причина да сте пропуснали едно от тазгодишните събития у нас, а именно – София Комикс Експо. Уви, не можем да върнем времето назад, но… можем да ви помогнем да наваксате част от пропуснатото, като ви „светнем“ за съществуването на един зрелищен комикс албум, начало на епична поредица, която най-накрая прекрачи границата ни със съседна Сърбия и се сдоби с издание на български език. Сигурно вече сте се досетили – става въпрос за „Реквием“ (изд. „Дия Арт“) – първи том на серията „Вековници“, създаден от Марко Стоянович (сценарист), художниците Марко Николич и Деян Ненадов (художници) и Альоша Томич (колорист). Комиксът не се разпространява широко в търговската мрежа, тъй че побързайте да се сдобиете с него, като го поръчате директно от дейците от „Проектът Дъга“ и организаторите на „София Комикс Експо“ (повече подробности нататък в статията).

„В деня на откриването на София Комикс Експо бе представен (за първи път на български език) първият албум от култовата поредица „Вековници“ на нашия приятел от Лесковац, Марко Стоянович. Албумът носи името „Реквием“ с чудесната корица на Иван Беров и е издаден в бутиков, колекционерски тираж. Надяваме се да „повлече крак“ и за останалите издания от тази колекция. Който не е успял да се сдобие с него по време на откриването на ЕКСПО’22, може да направи това при поръчка на адрес naddagatadve@abv.bg. Цената на албума е 30.00 лв плюс цената на доставка.“ – това гласи постът във Фейсбук, от който научихме за това луксозно съкровище, изпълнено с майсторски рисунки и зрелищни панели.

„Реквием“ е многообещаващо начало, което позволява на читателя да предвкуси потенциала на всичко, което тепърва ще се задава по-нататък. Паралелите с „Шотландски боец“ са неизбежни, но лентата на Ръсел Мълкахи от 1986 година отдавна се е превърнала в епичен франчайз и попкултурен феномен, чиито герои са сред първите ни асоциации стане ли дума за безсмъртие. А както подсказва заглавието, във „Вековници“ тази тема е движеща. Но приликите бързо се изчерпват, щом славянско-балканските корени на екипа взимат превес!

Комиксът смело вмъква в сюжета легендарни персонажи и исторически личности, при това далеч не само от миналото на балканите. Мистериозните „Вековници“ влияят на събитията през различни епохи и в различни части на света, но това тепърва ще видим в идни издания. Сценарият на Марко Стоянович е повече от любопитен – страхотен пример за алтернативна история и възможностите за развитие на вселената са буквално неограничени. Екшънът е в изобилие, при това на моменти обилно кървав.

Както е известно, редица талантливи художници, включително и доста български такива, вече са дали своя личен принос към поредицата, превръщайки я в мечтана колаборация и страхотна демонстрация на стилове и талант. „Вековници“ е комикс от Източна Европа но достоен за световната сцена! Надяваме се, че този пилотен албум ще събере достатъчно читатели и ще демонстрира интерес от страна на българските читатели към мащабната сръбска поредица „Вековници“. Би било наистина страхотно да видим превод и на следващите томове, при това с добро разпространение и достъпни за по-широка публика.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s