Смяната на сезоните е възможно най-добрия момент да научим нещо ново за природните феномени и в частност – времето и климата. И ето, че от изд. „Хермес“ вече пристига „Моята първа книга за времето“ от Камила де ла Бедойър и Сини Чиу. Втория том на поредицата „Моята първа книга“ отново залага на безпогрешната комбинация от стилизирани илюстрации и достъпно поднесени енциклопедични знания, разбираеми дори за по-малките, но любопитни и за по-големите.

ПУХКАВИ ОБЛАЦИ, СНЕЖНИ ВИЕЛИЦИ, ТОПЛИ И СЛЪНЧЕВИ ДНИ, ПЪСТРОЦВЕТНА ДЪГА СЛЕД ПОРОЕН ДЪЖД – ВРЕМЕТО НЕПРЕКЪСНАТО СЕ ПРОМЕНЯ! От тази книга ще научиш много за времето: как се образуват снежинките, как се прави метеорологична прогноза, защо понякога вали червен дъжд и дори – жаби, какво е било времето преди много, много векове и още куп интересни неща. Когато започнеш да изследваш природните явления, използвай четирите изтриващи се карти за многократно попълване в края на книгата.

Ако вече сте чели „Моята първа книга за природата“, отново под авторството на Камила де ла Бедойър, то едва ли ще имате нужда от дълги убеждения, за да грабнете за децата и нейното своеобразно продължение. Разделена на четири дяла, „Моята първа книга за времето“ предлага на децата подробен обзор върху особеностите на климатичните елементи, причините за различните явления и тяхната взаимосвързаност.

Първият раздел, озаглавен „Какво е времето?“ ни запознава със слънцето, вятъра, свойствата и агрегатните състояния на водата, що са то облаците и какво предизвиква дъждовете и снеговалежите. В „Промени във времето“ научаваме за това как хора и животни са в състояние да предвидят приближаващите капризи на климата. От природни предупреждения, познати още на дедите ни до модерни метеорологични прогнози и климатични карти. Не са забравени и някои любопитни, но понякога и стряскащи климатични рекорди. „Времето по света“ ни позволява да зърнем глобалната екосистема от птичи поглед и да надзърнем зад кулисите на смяната на сезоните и провокираните от нея миграции на животни и птици. Последният дял, „Екстремно време“, засяга актуални проблеми и наболели въпроси като глобалното затопляне и влиянието на човека върху климатичните промени. Тези страници служат едновременно като информативен гид, предупреждение за бъдещето и храна за размисъл за всички нас.

Приятните илюстрации на Сини Чиу и лесните за разшифроване диаграми улесняват визуализирането на информацията и помагат на децата за нейното усвояване. Художественото оформление е издържано в същия стил, използван и при „Моята първа книга за природата“, така че двете книги взаимно се допълват и създават хубава мини-колекция за детската ви библиотека.

Още за книгата: https://ikhermes.bg/mojata-p-rva-kniga-za-vremeto.html

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s